17. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome elektriturul kõrgemad hinnad – miks?

Viimased kuus aastat on elektrienergia hind Soomes olnud keskmiselt 9% kõrgem kui Põhjala piirkonnas tervikuna, mis tähendas mullu Soome energiamahukale tööstusele 350 miljonit eurot lisakulu.

"See tekitab küsimuse, kas turgu ei tuleks mitte tähelepanelikumalt monitoorida ning tarbijakaitset tõhustada," ütles Soome energiamahukate ettevõtete palvel olukorda uurinud konsultatsioonifirma Gaia Group juhtivkonsultant Iivo Vehviläinen agentuurile Bloomberg.

Tugev kontsentratsioon Soome elektriturul võimaldab suurimatel tootjatel strateegiliselt oma pakkumisi tehes turu hinda tõsta, märkis ta.

Suurimad tootjad Soome turul on Fortum ja Pohjolan Voima, mis on ühtlasi elektri hulgimüügiturul müüjad. Soome turu kõrgem hind on Soome tootjatele kasulik.

Alates 2007. aastast läinud aastani maksis Nord Pool Spoti elektribörsil müüdud elekter Soomes 6,29 eurot rohkem kui Põhjalas keskmiselt. Läinud aastal kärises vahe 5,44 eurole võrreldes 2,25 euroga 2011. aastal.

Teema on üles võtnud ka tänane Helsingin Sanomat, märkides läinud aasta suurt hinnavahet analüüsides, et üks põhjuseid võib olla elektriimpordi vähenemine Venemaalt. Konsultatsioonifirma Gaia Group hinnangul ei saa mullu ligi 17% suurust hinnavahet põhjendada üksi puudulike ülekandevõimsustega Põhjala riikide vahel, mis ei võimalda odava hüdroenergia pääsu Soome turule.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474