25. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes on Läti pistiseafääri salapärane Kristina?

Läti viimaste aastate suurimasse pistiseafääri on segatud lisaks Eesti Energia äripartner Alstomile ka mitu siinset ettevõtet ja Eestiga seotud isikut.

Pistiseskandaali võtmetegelane on Alstomi kunagine Balti suuna juht Andrejs Livanovics, kes osaliselt pesi raha Eesti firmade kaudu. Üks skeemis osalenud ettevõte on Eestis registreeritud OÜ Kenmore, mille on 2004. asutanud Argos ja Kersti Krachtile kuulunud Kenmore Invest, ent omanikuks ja juhatuse liikmeks on 2005. aastast Livanovics. Ettevõte vahendas konsultatsiooniteenuste sildi all pistiseraha.

Kenmore kõrval on pistiseskeemiga seotud ka OÜ Insegar - 2006. aastal asutatud ettevõtte juht oli kuni eelmise aasta lõpuni Argos Kracht. Firma tegevusalaks on energeetikaalased teenused Lätis ja seda kontrollis tegelikult Livanovics.

Livanovicsit seob Eestiga veel üks huvitav nüanss. Nimelt avaldas Läti ajakirjandusportaal eelmisel kevadel terve rea KNABi poolt pealtkuulatud Livanovicsi telefonivestluste helilinte.

Ühel salvestisel võtab Livanovicsiga ühendust keegi Kristina Tallinnast, et arutada lepingu sõlmimise üksikasju Küprosel. Lindid ajakirjandusse lekitanud KNABi töötaja mõni aeg hiljem vallandatakse, aga kes on Livanvovicsiga heas vene keeles suhelnud Kristina, ei ole selge. Pole ka selge, kas Kristina suhtles Livanovicsiga Läti energiafirma juhtide pistiseskeemi tõttu või oli selle suhtluse põhjus mõnes teises Alstomi suurprojektis.

Kuigi Alstom oli edukas ka Eestis, siis avalikest andmetest ei ilmne, et Livanovics oleks Lätiga sarnast pistisskeemi kasutanud ka Alstomi huvides Eestis ehituskonkursside võitmiseks.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474