28. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergia tarbimine kasvuteel

Taastuvenergia moodustas eelmisel aastal Eestis elektrienergia kogutarbimisest 14,9 protsenti, mis on kahe protsendipunkti võrra enam võrreldes 2011. aastaga.

Seega ületab taastuvenergia osakaal riigikogu menetluses oleva elektrituruseaduse muudatuse seletuskirjas toodud lähemate aastate eesmärke, vahendab Elering oma pressiteates. 

2013. aastaks on seadusemuudatuse seletuskirjas toodud taastuvenergia osakaalu eesmärgiks 11,3 protsenti ja tootjate esitatud taastuvenergia toetuste prognoosi alusel kujuneks Narva elektrijaamades biomassist elektrienergia tootmist arvestamata vastavaks tasemeks 12,6 protsenti.

Kokku toodeti eelmise aasta jooksul taastuvenergiat 1,37 teravatt-tundi ning toodang kasvas 18 protsenti. Suurema osa taastuvenergia toodangust andis biomass, mille toodang kasvas 15 protsenti ja moodustas 880 gigavatt-tundi. Biomassist toodetud elektrienergia kogused kukkusid septembris kui lõpetati biomassi suuremahuline põletamine Narva elektrijaamades.

Tuulest toodetud taastuvenergia kogused kasvasid 23 protsenti ehk 83 gigavatt-tundi, sest lisandusid mitmed uued tuulepargid (Aseriaru tuulepark, Paldiski Tuulepark ja Tuhavälja Tuulepark). Samas vähenesid tuuleenergiale makstavad toetussummad aasta lõikes seitse protsenti.

Möödunud aastal toetust saanud taastuvenergia kogus ulatus 1,17 teravatt-tunnini. Rahalises arvestuses kasvas taastuvenergia toetuste summa ligikaudu kümnendiku 62,7 miljoni euroni. Tuuleenergia toetused kahanesid aasta lõikes seitsme protsendi võrra.

Tõhusa koostootmise toetust maksti 2012. aastal võrreldes 2011. aastaga ligi 11 protsenti vähem, kokku 4,2 miljoni euro eest. Toetatava elektrienergia kogus kahanes 147 gigavatt-tunnilt 132 gigavatt-tunnini. Suuremad tõhusa koostootmise režiimis elektritootjad tootsid tõhusa koostootmise režiimis keskmiselt 11 protsenti vähem energiat kui aasta varem, ligikaudu samavõrra suurenes nendes jaamades biomassi kasutamine.

Eelmise aasta neljandas kvartalis moodustas taastuvenergia Eesti kogutarbimisest 12,6 protsenti, 2011. aastal oli sama näitaja 16,9 protsenti.  

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474