5. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Austraalias uue elamu hinnasoodustus 38 000 eurot

Austraalias on kinnisvaraarendajad juba nii hädas, et pakuvad eluasemeid kuni 50 000 Austraalia dollari ehk 38 300eurose allahindlusega, vahendab Bloomberg.

Austraalia suurim kinnisvaraarendaja Stockland pakub allahindlusi ja kinkekaarte kuni 30 000 Austraalia dollari ulatuses Victoria, Uus-Lõuna-Walesi ja Queenslandi osariikides. Devine paneb kliendi omafinantseeringule omalt poolt sama palju kliendile juurde Lõuna-Austraalias ning võtab kuni aastaks Melbourne'is laenumaksed enda kanda. Peet pakub Lääne-Austraalias, Queenslandis ja Victorias kuni 50 000 Austraalia dollarilisi allahindlusi.

Keskpank on langetanud alates 2011. aasta novembrist baasintressimäära 1,75 protsendipunkti võrra. See pole aidanud elavdada eluasemenõudlust, kuid tööturu kasv aeglustub. Detsembris kukkus uute eluasemete müük aastaga 6,6%. Laene ehitusteks või uute eluasemete ostudeks anti samal kuul 31% vähem kui 2009. aasta oktoobri tipus.

Arendajad on öelnud, et neil on ees 20 aasta halvim eluasemeturg. Stockland, Mirvac Group ja Australand Property Group võivad üllatada negatiivsete tulemustega, prognoosis CLSA Austraalia kinnisvaraanalüütik John Kim.

Detsembris müüdi Austraalias 5875 eluaset. Ehituslaene ja uute eluasemete ostuks laene anti 7189 korral.

Austraalia kaheksas suurlinnas langesid mullu eluasemete hinnad 0,4 protsenti, makstes keskmiselt 483 000 Austraalia dollarit ehk 370 400 eurot. 2011. aastal langesid seal hinnad 3,8 protsenti.

Suurim oli langus Melbourne'is (2,9 protsenti). Seevastu Uus-Lõuna-Walesis Sydneys ja Lääne-Austraalias Perthis – kus elanikkond kasvab ja valitseb eluasemete põud – kasvasid hinnad vastavalt 1,5 ja 0,8 protsenti.

Austraalia keskpank jättis täna baasintressimäära muutmata kolmele protsendile ehk poole sajandi madalalamale tasemele.

Austraalias on kahekiiruseline majandus – õitsevad kaevanduspiirkonnad nagu Lääne-Austraalia, kuid lõunas ja idas asuvad tööstused, jaekaupmehed ja ehitajad on hädas. Australian Property Monitor prognoosis, et tänavu võivad eluasemete hinnad tõusta Perthis kuni seitse protsenti, Adelaide'is jäävad muutumatuks ja Melbourne'is võivad tõusta kuni kolm protsenti.

Melbourne on riigi kõige suurema ülepakkumisega eluasemeturg, kus ehitusbuumis ehitati liigselt lootes kõrgemat nõudlust, mida ei ole juhtunud, kuna rahvaarvu kasv aeglustus.

"Meile tuleb ikka uut pakkumist peale Melbourne'is ja meil on ostjate nõudluse mõttes tasane turg," ütles APMi vanemanalüütik Andrew Wilson. "See tähendab, et arendajad konkureerivad omavahel ühe vähemate ostjate nimel," lisas ta.

Ka kohalikud omavalitsused pingutavad ostjate nimel. Queenslandi, Uus-Lõuna-Walesi ja Lõuna-Austraalia osariigivalitsused maksavad odavamate eluasemete ostjatele 15 000 Austraalia dollarit peo peale.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474