25. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituses olid ilusad ajad

Energiasektorile järgnes palgatõusu tempolt ehitus, kus möödunud aasta neljandas kvartalis võrreldes 2011. aasta sama ajaga kasvasid palgad 9,8%.

NCC Ehituse tegevjuhi Toomas Aagi sõnul vastas kümneprotsendiline palgatõusu statistikanumber ehituses igati ka tegelikult olukorrale. Seda said ettevõtjad endale lubada tänu sellele, et terve sektor kasvas pea kolmandiku võrra. "Kui on nõudlust, siis on võimalik palka juurde ka küsida. Meie ettevõtte näitel öeldes on palgakasv olnud seotud pigem otseselt tööliste või platsiga seotud inimestega," rääkis Aak.

Samas tõdes Aak, et kontori pool pole saanud palgatõusuga kaasa minna, sest ettevõtte tulemused pole olnud selleks piisavalt head.

Sel aastal tahaksid kõik töötajad ilmselt Aagi sõnul palka veelgi juurde saada, kuid ehitusettevõtjad ennustavad nüüd hoopis mahtude kahanemist. "See tähendab, et töökäsi pole nii palju enam vaja. Mahu vähenemine võib tähendada ka seda, et mõned võivad kaotada oma töö," rääkis Aak ja lisas, et see annab ka tööandjatele palga osas kauplemisruumi juurde. "Selleks aastaks mina nii suurt palgakasvu ei ennusta, pigem 0-5%," lisas Aak.

Ka Skanska juht Andres Aaviku uskus, et tänavune palgakasv tuleb ehituses väiksem. Viimaste aastate kiire palgakasvu võib tema hinnangul osaliselt kanda ka maksuameti tubli töö kirja varimajandusega võitlemisel.  "2012 oli nõudlust rohkem aastatagusega võrreldes. Kui me liigume ausama ja läbipaistvama riigi poole ja kui maksuamet jätkab sihikindla tööga ehk siis kui ausalt makstud palga osakaal kasvab, siis võib see ka palgakasvu numbri statistikat mõjutada," märkis Aavik.

Samuti oli oma osa möödunud aastal tema sõnul ka CO2 projekti töödega seoses. "Praegu jääb pigem tööd ikkagi vähemaks, erilisi uusi laineid tulemas ma ei näe," lisas Aavik.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474