Autor: Juuli Laanemets • 28. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarafirmad jäävad enim võlgu

Krediidiinfo maksehäirete analüüsist selgus, et ligi pool 42 miljoni euro suurusest võlasummast moodustub kinnisvaraalase tegevusega seotud ettevõtetelt. Kuigi vähenes firmade hulk, kes on võlgu nii riigi kui äripartnerite ees, on kõrge krediidiriskiga ettevõtteid 11 protsenti.

Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger ütles, et turul valitsevat vaikelu kirjeldab hästi kõrge krediidiriskiga ettevõtete enneolematult väike osakaal (11%). „Tavapärase konkurentsi tingimustes peaks see püsima 12-15 protsendi piirides. See näitab, et ettevõtluses valitseb loidus ning turul puudub agressiivne pakkumine,“ kommenteeris Jäger. „Samal ajal on kõrgeima krediidiriskiga valdkonnaks jätkuvalt majutus- ja toitlustussektor, kus igal viiendal ettevõttel on suur võla tekkimise oht.“

Maksehäired ehk ettevõtete omavahelised võlasummad vähenesid aastaga pea kõikides sektorites, kokku 122 miljonilt eurolt 42 miljoni euroni ehk 65 protsenti. Sellest suurima võlaosaga on kinnisvaraalane tegevus 48,5%, järgnevad veondus ja laondus 18,6%  ning hulgi- ja jaekaubandus 8,4%.

Maksuvõlad ehk ettevõtete võlad riigi ees vähenesid 74 miljonilt eurolt 40 miljoni euroni ehk 45 protsenti. Kõige rohkem kahandasid maksuvõlgu majutus ja toitlustus (-68,6%), info ja side (-65,4%) ning kutse, teadus ja tehnikaalane tegevus (-62,9%).

Maksuvõlgasid on enam hulgi- ja jaekaubandusel 34,4%, mäetööstuses ja töötlevas tööstuses 16,3%  ning ehituses 13,9%.

Samuti on aasta jooksul ühtlaselt vähenenud (-67%) nii maksehäirete kui ka maksuvõlgadega ettevõtete koguarv. Maksehäiretega on 2 824 ja maksuvõlgadega 3 986 ettevõtet. 

Krediidiinfo koostas statistika Maksehäireregistri ja Maksu- ja Tolliameti 2013 teise poolaasta andmete põhjal. Valimi suuruseks on 68 519 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474