Autor: Juuli Laanemets • 18. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara müüs probleemse ehitusfirma

Arco Vara müüs mitmendat aastat kahjumis oleva ja mitmete kohtumenetlustega koormatud  tütarettevõtte, Arco Ehituse OÜ. Vastavalt müügilepingu tingimustele ei jätka ettevõte enam tegevust Arco Ehituse nime all.

Ettevõtte sõnul otsustati lõpetada ehitusteenuse pakkumine kolmandatele isikutele, sealhulgas keskkonnaehituse valdkonnas. Ettevõtte muutunud strateegiat põhjenduseks tuues müüs Arco Vara 14. veebruaril 2014 100% tütarettevõtte OÜ  Arco Ehituse osa  ettevõttele  Stratcorp OÜ. Müügihind koosnes kahest osast:

a) Osa üleminekul 10 tuhat eurot, mis on juba tasutud;

b) Ostja tasub 30% summast, mis võidetakse kohtuvaidlustest Haridus- ja Teadusministeeriumi ning OÜ Loksa Haljastus vastu. Tasutavalt summalt arvatakse maha ka tulumaks.

Arco Vara juhatuse esimees Tarmo Sild ütles, et Arco Ehituse müügiga on lõpetatud oluline osa grupi tegevusstrateegia muutmisel kinnisvaraarenduse ning teenindusega seotud ettevõtteks.

Arco Vara juhib müügiteates tähelepanu sellele, et ostja, Stratcorp OÜ, ei ole Arco Vara lähikondlane ning tehing ei ole käsitletav tehinguna lähikondsega  NASDAQ OMX Tallinna Börsi reglemendi osa "Nõuded Emitentidele" tähenduses.

Arco Ehitus ei ole maksnud dividende, ettevõtte osakapitali suuruseks on 49000 eurot ning ettevõte on teeninud mitu viimast aastat kahjumit. Ettevõttel on pooleli kohtuvaidlustega seotud nõudeid, mis  bilansis kajastatud ei ole, seetõttu ettevõtte netoväärtus sõltub suuresti sellest, kuidas lahenevad kohtuvaidlused.  

Ostja eesmärgiks on menetleda kõik OÜ-ga Arco Ehitus seotud kohtuvaidlused lõpuni ning saavutada kohtuvaidluste lõppedes ettevõttele positiivne rahavoog ja tegevuse jätkamine.

Arco Ehitusega on seotud järgmised olulisemad kohtumenetlused: 

1. Arco Ehitus versus Merkton Ehitus (pankrotis), pankrotihaldur Peep Lillemäe. 1 hagimenetlus, põhjus - lähikondsuse tuvastamine ja rahalise kohustuse täitmise tagasivõitmine summas 986 099,23 eurot. Menetlus on pooleli.

2. Arco Ehitus versus Uus Ehitus RC (pankrotis) pankrotihaldur Heikki Ojamaa, 2 hagimenetlust: 1. nõue summas 72 423,99 eurot + viivis. 2. nõue summas 43 261,16  eurot + viivis. Menetlused on pooleli. 

3. Arco Ehitus versus Eesti Vabariik (Haridus- ja Teadusministeeriumi kaudu), 1 hagimenetlus. Nõue summas 507 961,59 eurot + leppetrahv  summas 4 078,01 eurot + viivis Kohtuasjad liideti. Menetlus on pooleli.

4. Eesti Vabariik versus (Haridus- ja Teadusministeerium) Arco Ehitus. 1 hagimenetlus, nõue summas 889 532 eurot + viivis 

5. OÜ Loksa Haljastus versus Arco Ehitus, 1 hagimenetlus. Nõue summas 153 371,02 eurot. Menetlus on pooleli.

Arco Vara teatas, et on andnud käendusi, hüpoteeke ning muid tagatisi seoses OÜ Arco Ehituse poolt valminud ehitusobjektide garantiiperioodidega 556 tuhande euro eest.  Kõik kohustused lõpevad ehituste garantiiperioodide lõppemisega, millest viimane saabub novembris 2015.

Arco Ehituse juhatuse liikmeks kuni osa müügini oli Evelin Kanter ja uueks juhatuse liikmeks on Kalev Sakjas.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474