Autor: Juuli Laanemets • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: ehituses tähtsaim klient on riik

Ehitussektoris on tähtsaim klient endiselt riik, kes dikteerib tähtajad ja tingimused. Järgmisel aastal võiks eratellimus haarata juhtpositsiooni selgub Swedbanki ehitusturu kommentaaris.

2013. aastal tehti Eestis omal jõul ehitustöid ca 2 miljardi euro väärtuses, mis oli võrreldes varasemalt prognoosituga vägagi positiivne üllatus, ütles Swedbanki ehitussektori juhi René Zibo. Erinevuse põhjuseks oli Euroopa Liidu vahendite kahanemise hilisem oodatud mõju, mis peaks avalduma eeldatavalt aga 2014. ja 2015. aastal.

Zibo sõnul on tulenevalt riiklike investeeringute ja EL uue eelarve vahendite tagasihoidlikumast rakendamisest 2014. aastal oodata ehitusmahtude mõningast vähenemist, millele vastukaaluks võiks väljenduda samas jätkuvalt stabiilsed ehitushinnad.

„Üheks tähtsaimaks kliendiks jääb ehitusettevõtetele ka käesoleval aastal riik, mis dikteerib sektoris toimuvat läbi erinevate tingimuste, sh nõutavad tagatised ja maksetähtajad. Kahanevate mahtude valguses võib peatöövõtjate killustatust arvestades süveneda negatiivse ilminguna alapakkumine, mis ei ole oma olemuselt aga jätkusuutlik,“ ütles Zibo. „Sektori elujõulisuse säilitamiseks võiks turul osalejate seas toimuda mõningane konsolideerumine ja nõrgemate lahkumine.“

Eratellimustele julgustav keskkond

Võttes arvesse väljastatud ehituslubasid ja planeeritud riiklikke investeeringuid, võiks omal jõul tehtud ehitustööde mahuks sellel ja 2015. aastal kujuneda ca 1,8 miljardit eurot, prognoosis Zibo. Sektori vedajarolli võiks haarata eratellimus, mida toetab nii eeldatav stabiilne sisendhinna tase kui ka tarbijate suhteline kindlustunne. Väljastatud ehitusload annavad eelduse oodata üle 1200 uue korterelamu ning märkimisväärse hulga uute kaubandus-, büroo-, tootmis- ja laohoonete tulekut turule.

Zibo sõnul hakkavad ehitusmahud eeldatavalt taas kasvama pigem siiski alles 2016. aastast, mil tänavusest aastast alanud Euroopa Liidu uue eelarveperioodi mõju meile märgatavamalt lähemale jõuab.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474