Autor: Juuli Laanemets • 22. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EKML vastulause: liikluskindlustuse hinda langetab konkurents

Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu (EKML) juhatuse esimees Igor Fedotov ei nõustu Ärilehes ilmunud Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKSL) juhi Mart Jesse väitega nagu oleksid maaklerite vahendustasud kindlustushindade alanemise või moonutamise põhjuseks.

„On täiesti selge, et kui kindlustusandjate poolt makstavad vahendustasu mõjutaksid kindlustuse hindu, siis tooks see vastupidiselt kaasa hinnatõusu, mitte aga alanemise,“ ütles Fedotov.

Kuigi tema sõnul pole maaklerite vahendustasud kuidagi seotud kindlustushindade alanemisega, on maaklerid kindlustusvõtjate esindajatena rõõmsad, et kindlustuse hinnad langevad.

„Kui kindlustusselts ei suuda hinnalanguse tulemusel konkurentsis püsida ja sattub kahjumisse, ei tule ta lihtsalt toime olemasoleva turusituatsiooni ja efektiivse majandamisega. Kindlustusmaaklerid arvavad, et ettevõtted ei pea sellepärast maksma kõrgemat kindlustuse hinda, et kindlustusseltsid pankrotti ei läheks,“ sõnas Fedotov. „Kindlustusselts, kes hinnakonkurentsis toime ei tule, peaks vaatama üle oma tegevuskulud ja otsustama kindlustusteenuse pakkumise jätkamise või sellest loobumise. Pankrot on juba väga äärmuslik abinõu, millest kaotavad eelkõige kindlustusvõtjad,“ lisas Fedotov.

Maaklerite arvates on kindlustusseltside fookus maaklerite vahendustasude mainimisel suunatud täiesti valele eesmärgile. Selle asemel, et keskenduda kindlustusmaaklerite ja kindlustusandjate ühise eesmärgi - kindlustusvõtjate huvidele vastavate kindlustuslepingute pakkumisele, keskendub EKSL probleemiks olevale madalale kindlustuse hinnale ja maaklerite vahendustasudele, mis on ilmselgelt süüdlase otsimine sealt, kus seda ei ole.

EKML leiab, et ainult ühe kindlustusliigi, so liikluskindlustuse kahjususe tähtsuse võimendamine võrreldes sellega, et kindlustusseltsid on ajalooliselt saanud Eesti kindlustusturul märkimisväärset kasumit ning pakuvad ka täna kasumlikult lisaks väga paljusid kindlustusliike, on väga eksitav.

EKML taunib EKSLi väga üldsõnalist lähenemist, et liikluskindlustuse kahjumlikku tulemust mõjutavad „pahad kindlustusmaaklerid“, jättes seejuures märkimata, kui suur on kindlustusseltsi enda müügikulu, võrreldes seltsi poolt maakleri kaudu kindlustuslepingute sõlmimise kuluga. Sageli on seltsi enda müügikulu maaklerikulust oluliselt suurem ja seepärast sõlmivadki mitmed kindlustusseltsid tegelikult kindlustuslepinguid maaklerite vahendusel, et see on neile tegelikult kasulik.

Fedotov sõnas, et vastupidiselt kritiseerimisele, kutsub liit üles tegema rohkem omavahelist koostööd kindlustusvõtjate huvide kaitsmiseks ja kindlustusteenuse paremaks muutmiseks. „Soovime, et lõpetataks kindlustusseltside probleemide, sh kahjumlikkuse põhjuste otsimine kindlustusmaaklerite tegevuses. Seda enam, maaklerid on vastavalt seadusele määratud kaitsma kindlustusvõtjate huve,“ võttis Fedotov probleemi kokku paari lausega.

EKML ühendab Eesti juhtivaid kindlustusmaaklereid, kes pakuvad kindlustusvõtjatele nende kindlustushuvile vastavaid kindlustuslepinguid sõltumatu analüüsi alusel. Kindlustusmaakleritel on oluline roll kindlustusvõtjate kindlustusalase teadlikkuse suurendamisel, kindlustusvõtjatele võimaluse loomisel mitme kindlustusandja pakkumiste võrdlemisel ja kindlustusvõtjate huvidest lähtuvate soovituste saamisel.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474