Autor: Juuli Laanemets • 13. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti autoturg: krõbedale hinnale vaatamata osteti aprillis elektriautosid

Aprillis võeti arvele 28 elektriautot ja seekord kõik väljaspool riigisektorit. Kui uute autode turg on aasta algusest kerges tõusus, siis kasutud autode import jätkab langustrendi.

Swedbanki autosektori juht Marko Kiisa ütles, et aktiivsele kevadkuule omaselt registreeriti 2043 uut sõidukit. „Kasutatud sõidukite import on aga jätkuvas hoogsas languses. Kõik see vastab prognoositavatele trendidele ning võib öelda, et aprill oli Eesti autoturul igati hea kuu. Esile tõstmist väärib seekord aga elektriautode kogus, mida aprillis võeti arvele koguni 28, kõik väljastpoolt riigisektorit,“ sõnas Kiisa.

Tema sõnul on kogus absoluutnumbrina väike, kuid tähelepanu vääriv siiski. „Üsna tavalised on kuud, kus ei soetata mitte ainsatki elektrisõidukit. Populaarseim on jätkuvalt Nissan Leaf, kuid aprillis soetati näiteks ka 2 Tesla Model S-i, mis paljude suhtumist elektriautodesse on sootuks muutnud ning pannud neid sõidukeid hoopis uue pilguga vaatama,“ selgitas Kiisa ja tõi näiteks  Norras kus Tesla S on üks kõige müüdavamatest sõidukimudelitest. Maanteeameti andmetel on Eestis arvel 5 Tesla S-i, neist 4 ostmist on finantseerinud Swedbank. „Ka esimene Eestisse soetatud Tesla S-i finantseering pärineb meilt,“ ütles Kiisa.

Kokku on uusi sõidukeid 4 kuuga registreeritud 6788 ehk turg on aastaga kasvanud 2,2%. Kasutatud sõidukeid on 4 kuuga lisandunud aga märkimisväärselt väiksem kogus: esmaregistreeritud on 7849 sõidukit, mis on 13,2% vähem kui 2013. aastal. See on uute sõidukite osakaalu jõudsalt kasvama pannud ning kõigi eelduste kohaselt on Eesti autopargi keskmine vanus samuti kahanemas.

Tarbesõidukid jätkavad positiivsel lainel: aprillis registreeriti 282 uut tarbesõidukit, 4 kuuga kokku aga 1059 ehk 10,4% võrra enam kui aastatagusel perioodil.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474