Autor: Juuli Laanemets • 19. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner Kinnisvara: majanduslangus kägistab uusi büroohooneid

Eesti majanduskasvu märgatav langus toob kaasa korrektuurid büroopindade turul, sest väheneb ettevõtete liikumisvalmidus ja väheneb vajadus uute büroopindade rajamise järele, kommenteeris äripindade turul toimuvat 1Partner Kommertskinnisvara juhatuse liige Tanel Tarum.

"Majanduslangus annab vihje, et kontoripindade nõudlusel on vähe võimalust kasvamiseks. Langus 1,9% annab firmadele pigem signaali olla äraootaval seisukohal ja panna laienemisplaanid seisma," ütles Tarum. "Seejuures on aga mitmed uute büroode ehitused juba käiku pandud, mitmed hooned on valminud või valmimas. Neid projekte on võimatu seisma panna."

Tarumi sõnul on sel aastal Tallinnas kinnisvarapakkumine kasvamas üle 40 000 ruutmeetri. „Nõudlus on praegu seisakus ja lisanduvat ettevõtete suurt massi meil kusagilt paistmas ei ole, kes ahnelt sooviksid büroopindade pakkumiste pärast võidelda,“ selgitas Tarum.

Kasvav pakkumine ühelt poolt ja konservatiivset joont hoidev nõudlus annab turu juhtohjad pigem üürnike kätte. „Neil on vabam voli lepingutingimusi ja hindu dikteerida. Uute pindade pakkumise kasv ei ole siiski sedavõrd üüratu, et üürileandjad peaksid kõikide üürnike nõudmistega vastuvaidlemata koheselt nõus olema," lisas Tarum.

Hinnad

Käesolevaks aastaks võib prognoosida büroopindade hindade püsimist eelmise aasta tasemel. Atraktiivsemates asukohtades võivad hinnad protsendi või paari võrra siiski kerkida. Kesklinna üürihinnad kaasaegsetes uutes hoonetes on valdavalt 12-14 €/m², vanemates hoonetes 10-13 €/m². Kesklinna läheduses olevate uute büroohoonete hinnatase on 10-13 €/m². Vanemates, hea kvaliteediga hoonetes on äärelinna büroode üürihind 6-10 €/m². Büroode vakantsus Tallinnas on keskmiselt 5-8%.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474