Autor: Juuli Laanemets • 11. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: koduomanikud pooldavad jäätmeveo turu avamist

Ligi 88 % eramut või korterit omavatest inimestest soovib omada õigust valida ise meelepärane prügivedaja, mille täna määrab kohalik omavalitsus, selgus Eesti Omanike Keskliidu liikmete seas läbi viidud uuringust.

Vabariigi valitsus kaalub jäätmeveo turu avamist 2015. aastal. Eesti Jäätmekäitlejate Liidu juhatuse esimehe Urmo Heinami sõnul säiliks turu avamisega jäätmetekitajal või isikul, kelle valduses on jäätmed, kohustus omada prügiveolepingut, kuid avaneks valikuvõimalus teenusepakkujate vahel. 

„Täna Riigikogus teisele lugemisele tulev jäätmeseaduse muutmise seaduse eelnõu sisu on esimeseks sammuks vaba turu suunas, mille eesmärgiks on konkurentsi suurendamine ning prügiveoteenuse madalama ja läbipaistvama hinna saavutamine. Uuringu põhjal peavad tarbijad prügiveoteenuse juures just kõige olulisemaks selle hinda (68%), samas hinnatakse ka teenuse kvaliteeti ja keskkonnasõbralikkust,“ selgitas Heinam.

Heinami sõnul on senistes aruteludes oma seisukohti esitlenud kohalikud omavalitsused ja ettevõtjad, kuid kodanike huvid ja soodsamate prügiveoteenuse hindade tagamine on jäänud tagaplaanile. „Käesoleva uuringu eesmärk oli selgitada välja just koduomanike nägemus ja peamised vajadused,“ lisas Heinam.

Tarbijad soovivad paindliku prügiveograafiku võimalust

Uuring näitas, et koduomanikud eelistaksid prügikonteineri tühjendamist kord kuus (37%), kuid seejuures märkis kolmandik vastajatest, et peavad oluliseks prügiveograafiku paindlikkust. 

„Kui praegu on kohustuslik saada prügikonteiner täis nelja nädalaga, siis selleks, et edaspidi väärtustada olmejäätmete sorteerimist, luuakse koostöös omavalitsusega võimalus jäätmete kompostimise korral pikendada äraveograafikut kaheteistkümnele nädalale,“ ütles Heinam.

Heinami sõnul peaks metsade prügistamise vältimiseks olema otsustusõigus kohaliku omavalitsuse pädevuses, mis tingimustel ja kuidas kohustuslikke prügiveo sagedusi reguleerida. 

Uuring viidi selle aasta mais läbi Eesti Omanike Keskliidu liikmete seas, kust kogunes ligi 1900 vastajat.  Jäätmeseaduse muutmise seaduse eelnõu tuleb riigikogus teisele lugemisele 11. juunil 2014.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474