Autor: Juuli Laanemets • 20. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Antsmäe: siseaudiitori pädevust kinnitab sertifikaat

Siseaudiitor on nagu perearst – ta vaatab organisatsioonile otsa ja peab peale teatud analüüse ja protseduure saama aru, kas ja mis on patsiendil viga, ütles siseaudit.ee siseauditi juht Siiri Antsmäe Sisekontrolli konverentsi kava kommenteerides.

Selle aasta alguses jõustus osaliselt audiitortegevuse seadus, seades nii era- kui avalikus sektoris siseaudiitoritele kutsesertifikaadi nõude. Paljudes sektorites kehtivad siseauditile esitatavad nõuded juba varasemast. Kutsesertifikaadi nõude kehtestamine on oluliselt tõstmas siseaudiitori rolli tähtsust ettevõtlusmaastikul.

„Kas teie läheksite ilma arsti diplomita arsti juurde? Ilmselt mitte. Aga miks peaks siis juhatus või nõukogu või omanikud soovima saada juhtimisalast nõu siseaudiitorilt, kellel pole erialast sertifikaati,“ küsis Antsmäe.

Tema sõnul on siseaudiitori ülesandeks anda ettevõtte juhtorganile kindlustunne, et kõik toimib ehk siseaudiitori poolt koostatud objektiivne ja aus analüüs aitab juhtorganitel kaitsta omanike huve. „Näiteks analüüsib siseaudiitor, kas ettevõte täidab õigusakte, kas varad on kaitstud ja kas ettevõte või organisatsioon toimib üldse selle mudeli ja strateegia järgi, mida juhtkond või omanikud on ette näinud. Kõigi nende komponentide hindamine eeldab siseaudiitorilt kompetentsust, eriteadmisi ja oskusi,“ loetles Antsmäe. „Ja loomulikult ka objektiivsust, sõltumatust, konfidentsiaalsust. Et tagada siseaudiitorite kutsetegevuses paremat ja ühtlast kvaliteeti, on kehtestatud uus ja üsna karm kutseeksami sooritamise nõue.“

Vaata, III Sisekontrolli konverentsi kava „Ettevõtluskeskkonna riskide tuvastamine“.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474