Autor: Juuli Laanemets • 20. juuni 2014

Antsmäe: siseaudiitori pädevust kinnitab sertifikaat

Siseaudiitor on nagu perearst – ta vaatab organisatsioonile otsa ja peab peale teatud analüüse ja protseduure saama aru, kas ja mis on patsiendil viga, ütles siseaudit.ee siseauditi juht Siiri Antsmäe Sisekontrolli konverentsi kava kommenteerides.

Selle aasta alguses jõustus osaliselt audiitortegevuse seadus, seades nii era- kui avalikus sektoris siseaudiitoritele kutsesertifikaadi nõude. Paljudes sektorites kehtivad siseauditile esitatavad nõuded juba varasemast. Kutsesertifikaadi nõude kehtestamine on oluliselt tõstmas siseaudiitori rolli tähtsust ettevõtlusmaastikul.

„Kas teie läheksite ilma arsti diplomita arsti juurde? Ilmselt mitte. Aga miks peaks siis juhatus või nõukogu või omanikud soovima saada juhtimisalast nõu siseaudiitorilt, kellel pole erialast sertifikaati,“ küsis Antsmäe.

Tema sõnul on siseaudiitori ülesandeks anda ettevõtte juhtorganile kindlustunne, et kõik toimib ehk siseaudiitori poolt koostatud objektiivne ja aus analüüs aitab juhtorganitel kaitsta omanike huve. „Näiteks analüüsib siseaudiitor, kas ettevõte täidab õigusakte, kas varad on kaitstud ja kas ettevõte või organisatsioon toimib üldse selle mudeli ja strateegia järgi, mida juhtkond või omanikud on ette näinud. Kõigi nende komponentide hindamine eeldab siseaudiitorilt kompetentsust, eriteadmisi ja oskusi,“ loetles Antsmäe. „Ja loomulikult ka objektiivsust, sõltumatust, konfidentsiaalsust. Et tagada siseaudiitorite kutsetegevuses paremat ja ühtlast kvaliteeti, on kehtestatud uus ja üsna karm kutseeksami sooritamise nõue.“

Vaata, III Sisekontrolli konverentsi kava „Ettevõtluskeskkonna riskide tuvastamine“.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806