25. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jäätmeaudit suurendab efektiivsust ja vähendab riske

Ettevõtte juhid tegelevad igapäevaselt tootmis- ja tööprotsessi efektiivsuse tõstmise ja paremate lahenduste otsimisega. Piisava tähelepanuta jäävad aga mitte-põhitegevusega, näiteks jäätmetekkega, seotud protsessid.

On levinud praktika, et efektiivsust soovitakse saavutada pigem paigaldades uhkemaid seadmeid ning lihvitakse põhitegevusega seotud tööprotsesse. Läbimõtlemata jäätmekäitluslahendus võib soodustada ebaefektiivsust põhiprotsessis ja tekitada tarbetuid riske.

Appi tuleb jäätmeaudit

Kogenud tootmis- või haldusjuht ei pruugigi omada piisavat informatsiooni moodsate jäätmekäitluslahenduste kohta. Siin saavadki appi tulla jäätmekäitlus-spetsialistid ja töövahendiks on jäätmeaudit.

Jäätmeaudit koosneb kolmest etapist.

• Vaadatakse üle kogu ettevõtte jäätmevoog, mis liiki ja mis kogustes jäätmed tekivad ja mis on edasised tegevused nende jäätmetega.

• Määratakse seosed tootmis vm äriprotsessiga, rõhuga leida kriitilised kohad, kus olemasolev jäätmelahendus mõjutab ettevõtte äriprotsessi toimimist.

• Arutatakse läbi, millist ettevõttele olulist muutust on võimalik toetada jäätmelahenduse muutmisega.

Jäätmeauditeid on Ragn-Sells teinud 3 aastat. Selle käigus oleme märganud, et ettevõtetel on jäätmetega seonduvalt väga erinevad huvid. Loomulikult on kõik huvitatud efektiivsusest ja võimalusest oma põhitegevustele keskenduda. Samas märgatakse jäätmetes ka erinevaid ohte ja tõdetakse, et jäätmetest vabanemine ei taga veel ohutust töökeskkonnale, tervisele, varale. Huvi on jäätmetes peituva väärtuse vastu, ehk kuidas lihtsate ümberkorraldustega tõsta jäätmete taaskasutuspotentsiaali ja seeläbi säästa. Praktilised näited jäätmeaudititega saadud efektiivsuse kasvust on toodud allpool.

Näide 1. Suur finantsteenuste ettevõte Eestis, jäätmeauditi tulemus rakendatud aprillis 2014

Auditi tulemusena jõuti järeldusele, et suur osa jäätmetest kogutakse 16m3 komprimaatoritesse mustade kilekottidega. Ilmselt on prügi hulgas ka paberit ja pakendit, mida oleks võimalik koguda eraldi ning kogumisvahendid peaksid olema varustatud läbipaistvate kilekottidega. Ohtlike jäätmete kogumiseks (sh päevavalguslambid ja patareid) puudusid turvalised lahendused.

Lahendusena sai ettevõttele pakutud töötajate koolitust, varukonteinereid ja erilahenduskonteinerit kõikidele tekkivatele ohtlikele jäätmetele. Ettevõte rakendas pakutud muudatused.

Näide 2. Tootmisettevõte Harjumaal, jäätmeauditi tulemus rakendatud mais 2014

Jäätmeauditi käigus selgus, et ettevõttel oli algselt tootmisliinide kõrval praakpaberi kogumiseks paigaldatud euroalused kraedega, mis olid ~150cm kõrged ja neid teisaldati tõstukiga laoruumi.  Pärast nädalast kogumist telliti praakmaterjali äravedu.

Jäätmeauditi tulemusena muudeti lahendust nõnda, et asendati olemasolevad kogumisvahendid, ratastel 240L konteinerite vastu, mida sai tühjendada välitingimustes olevasse 16m3 presskonteinerisse. Lahendus parandas ettevõtte tootmisprotsessi efektiivsust järgnevalt:

• töövõtted muutusid käepärasemaks ja mugavamaks (töötajad ei pidanud tegema raskeid tõsteid üle oma pea)

• kogumisvahendeid sai liinide juures oluliselt lihtsamini liigutada (mõõtmetelt väiksemad)

• paranes ajakasutus ja tõusis tööefektiivsus

• kaasnes laoruumi kokkuhoid

• praakmaterjali kogus vähenes kuna konteiner on väiksem ja kiiremini täituv, see mõjus töötajale nö. „ korralekutsuvalt“

Nende praktiliste näidete varal saab jäätmeauditit soovitada nii teenuse- kui tootmisettevõtetele. Audit on heaks koostöövõimaluseks ettevõtte ja jäätmekäitleja vahel, kus üheskoos vaadatakse konteinerist kaugemale ja nähakse rohkem kui kumbki iseseisvalt näeb.

Autor: Agu Remmelg, Olav Ojala

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474