Autor: Juuli Laanemets • 27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, millised nõuded kehtivad autoga Euroopas liigeldes

RSA Kindlustuse sõnul tasuks autoga teistes Euroopa riikides reisides eelnevat selgeks teha kohalikud peamised liikluseeskirjad, mis riigiti võivad näiteks piirkiiruse ning lubatud alkoholinäitude osas erineda. Heaks abivahendiks on siin Euroopa Komisjoni andmebaas.

„Sõidukiiruse valimisel tuleb eelkõige jälgida liiklusmärke ja teeolusid, kuid igas riigis on ka omad üldreeglid,“ ütles RSA Kindlustuse autokindlustuse riskijuht Tanel Kurs.

Andmebaasi põhjal on:

• Rootsis sõiduautodele asulavälisel teel piirkiirus 70 km/h ning kiir- ja ekspressteedel 110 km/h.

• Leedus ei tohi kruusateel sõita kiiremini kui 70 km/h.

• Soomes kehtib asulavälisel tavateel 80 km/h piirang.

• Saksamaal võib asulavälisel teel sõita 100 km/h ning kiir- ja ekspressteedel on soovituslik piirang 130 km/h.

• Mobiiltelefoni kasutamine vabakäeseadmeta on Euroopa Liidu teedel keelatud.

• Iirimaal võib üleastumine tuua kaasa kuni 2000-eurose trahvi ning isegi vabakäeseadmega ei ole mobiiltelefoni kasutamine soovitatav, kuna õnnetusse sattumise tõenäosus on siis neli korda suurem.

• Enne puhkuse- või ärireisile siirdumist tuleb veenduda, et sõiduk on tehniliselt korras ning vajalikud dokumendid kaasas.

• Enamuses EL-i riikides ning Šveitsis, Norras ja Islandil liigeldes peab kaasas olema liikluskindlustuse tavapoliis ning roheline kaart on soovituslik.

• Roheline kaart on kohustuslik Bulgaarias, Horvaatias, Rumeenias, Venemaal, Ukrainas ja paljudes teistes riikides

• Kuigi osades riikides on lubatud autot juhtida mõningase alkoholisisaldusega veres, ei ole see siiski soovitatav, eriti kui sõidate teile tundmatutel teedel.

Euroopa liikluseeskirjade andmebaasiga saab tutvuda SIIN.

Euroopa Komisjoni veebisaidil leiduva teabe on esitanud asjaomase riigi ametiasutused ning esitatud andmete ja kõnealuses riigis kehtivate liikluseeskirjade vahelise vastuolu korral on viimased ülimuslikud.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474