Autor: Juuli Laanemets • 23. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroopindade trumbid lähevad üürnike kätte

Viimase kahe aasta jooksul on Tallinna büroode turule lisandunud mitmeid uusi büroohooneid, nii kesklinna kui äärelinna piirkondadesse. Lisandumas on pidevalt uusi pindasid ning  seeläbi on suurenemas pakkumine, kuid üürihinnad püsivad visalt paigal, analüüsis Tallinna büroopindade turgu 1Partner kommertskinnisvara juhtiv partner Tanel Tarum.

"Viimase uudisena kuulsime 15-korruselise Novira Plaza ehitamisega alustamisest Tartu maantee ja Pronksi tänava nurgal. Kaks kuud tagasi teatati Eesti Loto maja ehitamisest. Need on vaid mõned värskemad uudised, mis numbrites tähendab juba enam kui 10 000 m² uut büroopinda," kommenteeris Tarum.

"Majanduskasvu number hüppas küll mõõtmise metoodika muutumise tulemusel märkimisväärse 2,5 protsendini, kuid ettevõtjad ei kinnita laienemisplaane ja seeläbi büroode nõudluse suurt kasvu," lisas Tarum.Tema sõnul toob büroopindade arendamine juurde kümneid tuhandeid ruutmeetreid kontoripinda. Pakkumise suurenemine ja valikuvõimaluse laienemine tagasihoidliku nõudluse tingimustes mängib trumbid üürnike kätte. Nii on üürnikel järjest enam jõudu läbirääkimisteks hinna või muude büroopinna lepingutingimuste osas.

"Kinnisvaraarendajate optimismilaine üldise ebakindluse taustal on küll ehk imekspandav, kuid tänased arendusmahud on sellised, mis äripindade turgu kummuli ei pööra. Lootuses, et elu läheb rahumeelselt edasi ja järgmise aasta majanduskasvu prognoosid täituvad, leitakse kõikidele täna arenduses olevatele pindadele üürnikud aasta-pooleteise jooksul," on Tarum pikemas perspektiivis optimistliku vaatega.

Üürihinnad

Kesklinna uutes hoonetes valdavalt 12-14 €/m²,vanemates hoonetes 10-13 €/m²,kesklinna läheduses olevate uute büroohoonete hinnatase on 10-13 €/m²,vanemates, kuid siiski hea kvaliteediga hoonetes on äärelinna büroode üürihind 6-10 €/m²,

Büroode vakantsus Tallinnas on keskmiselt 5-8%.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474