24. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavamüra tekitab tervisehädasid

Tallinna mürakaardi kohaselt elab üle 100 000 pealinlase piirkondades, kus öine müratase hoone fassaadidel ületab 55 detsibelli (dB), samas peaks Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel müratase inimese öiseks väljapuhkamiseks jääma alla 30 dB.

Pikaajaliselt kõrge müratasemega keskkonnas elamine põhjustab väsimust, keskendumisraskusi, kuulmishäireid ja veresoonkonnahaigusi. Ligi 70 miljonit eurooplast kannatab linnades igapäevaselt liigse, üle 55dB müra all, mis tuleneb peamiselt liiklusest. Euroopa Liidu riigid teevad tööd selle nimel, et aastaks 2020 väheneks mürasaaste Maailma Terviseorganisatsiooni poolt soovitatud tasemeteni.

Kuidas tänavamüraga võidelda?

Viletsa kvaliteediga või amortiseerunud aknad on ekspertide sõnul sagedaseim põhjus, miks tänavamüra ruumidesse pääseb. “Kui siseruumide mürataset õnnestub vähendada 3dB võrra, tunneb inimese kõrv 50%-list müra vähenemist. Sõidukite poolt põhjustatud mürasaaste eest ei kaitse aga kõik aknad, vastupidiselt võib akende vahetamisel uute vastu toas müra hoopis tõusta,” selgitab USA juhtiva klaasitootja Guardiani Baltimaade esindaja Vaidas Petkevicius.

Tema sõnul valivad aknaostjad sageli ka odavaima lahenduse, soetades uued aknad sümmeetrilise klaasikonfiguratsiooniga. “Sellised aknad on tehtud 4 mm paksusest lehtklaasist, mis tähendab, et madalasagedusliku liiklusmüraga hakkavad need vibreerima ning tänavamüra pääsebki majja,” analüüsis Petkevicius.

Intensiivse liiklusega piirkondades elavad või töötavad inimesed peaksid toas mürataseme vähendamiseks valima erineva lehtklaasi paksusega või lamineeritud klaasiga aknad. Kohtades, kus müraprobleem on väga intensiivne, on parimaks lahenduseks spetsiaalse helisummutava sisekihiga ja lamineeritud klaasiga aknad. “Need aknad tagavad tagaturvalisuse, löögikindluse ja mürakaitse, ning kui lisada juurde veel üks spetsiaalne sisekiht, suudavad aknad anda kaitse ka suvise päikesekuumuse eest ning aidata talvel säilitada toasoojust,” lisas aknatootja esindaja. 

Autor: haldusuudised.ee toimetus

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474