Autor: Aira Tammemäe • 27. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Empire State Building muutub "roheliseks"

New Yorgis asuv Empire State Building on ikoonilise tähendusega. Nüüd on 80 aastat vana hoone muutumas „roheliseks“, säästetud on juba 7,5 mln dollarit.

Empire State Building on Ameerika Ühendriikides New Yorgis asuv 102-korruseline pilvelõhkuja, mille kõrgus on koos antenniga 449,5 m. Hoone avas USA president Herbert Hoover 1. mail 1931, lülitades nupuvajutusega Washingtonis sisse hoone välisvalgustuse. 2009. aastal tehti avalikuks innovaatiline pikaajaline programm rohkem kui 80-aastase Empire State Building kaasajastamiseks. Hoone murranguline ümberehitus energiatõhususe tõstmiseks, mis on osa Empire State ReBuilding programmist, on suurepärane näide ajalooga ehitise kaasajastamisest. Meetmete rakendamine ja kontroll on planeeritud aastani 2025.

Projekti tulemusena on prognoositav energiasääst 38% ja 4,4 miljonit dollarit aastas. Esimese 3 aasta järelvalve ja rakendatavuse kontroll näitavad, et projekt on plaanist ees. Soovitatav pakett, mis koosneb 8 erinevast projektist, säästab ligi 40% hoone energiast, samas on enamus muudatustest väljast poolt märkamatud.

Saavutatud energiasääst on mitme erineva muutuse vastastikmõju tulemus. Büroopindade energiakasutust analüüsitakse ja jälgitakse kõige kaasaegsemate vahenditega.

Hoone energiatõhusust parandatakse mitmete arendusprojektidega nagu näiteks üürniku energiahaldus läbi  digitaaljuhtimise, jahutustehase paigaldus ja VAV õhukäsitlusseadmed.

Kiirgustõke

Antud projekt hõlmas endas üle 6000 soojust peegeldavad tõkke paigaldamist radiaatorite taha. Lisaks radiaatorid puhastati ja termostaadid paigaldati esiküljele.

Loomulik valgustus

Selle meetmega vähendatakse üüriruumide valgustamiseks vajaminevat võimsust kasutades loomulikku valgust, hajusat ja otsest valgust, kohtvalgusteid, paigaldades hämardatavaid valgusteid ja fotosensoreid, et elektrivalgustid saaksid vastavalt loomuliku valguse olemasolule olla hämardatud või väljalülitatud. Mõõdetakse ka isikliku töökoha voolutarvet, et tuvastada töötaja kohalolek.

Aknad

Projekt hõlmas endas olemasoleva 6500 klaaspakett akna uuendamist. Aknaklaaside pinnale paigalati kile ja selle vahel kasutati spetsiaalset väärisgaaside segu. Projekt tõstis klaasi soojapidavust R-2'lt R-6'le ja vähendas soovimatut soojenemist suvisel ajal rohkem kui poole võrra. Lisaks oli võimalik 96% juhtudes kasutada olemasolevat klaasi.

Projekti kogumaksumus on hinnanguliselt 13, 2 miljonit dollarit. Aastane rahaline sääst on 4,4 miljonit kui kõik meetmed on rakendatud. Innovaatiline programm on viimase kolme aasta jooksul säästnud 7,5 miljonit dollarit.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474