Autor: Aira Tammemäe • 26. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koli puu otsa elama!

Puu otsa ehitatud majal võib olla ka muid funktsioone peale laste mänguonni. Näiteks võib seda kasutada tööruumina, alalise elamispaigana või ajutise puhkepaigana.

Järgnevalt on toodud 15 nõuannet puu otsa maja ehitamiseks:

1. Kõige tähtsam punkt puu otsa ehitamisel on valida selleks õiget liiki ja õige võra kujuga puu. Sobilikud on näiteks saared, vahtrad, tammed, männilised ja nulud, – kõik need on tugevad, stabiilsed ja kõvad (kuusk on aldis putukatele ja madalate juurtega ning ei pruugi vastu pidada).

2. Puu ei või olla haige, mäda, liiga vana või liiga noor.

3. Väga kõrgele on soovitatav mitte ehitada või äärmisel juhul otsida puu, millel on ladvas tugev võra. Parim puuvõra on käe kujuline mis algab mõistlikul kõrgusel maapinnast.

4. Ühekorruselise maja kinnituste jaoks peaksid need neli oksa olema vähemalt läbimõõduga 15 cm.

5. Kui maja on mitmekorruseline, siis peaksid olema kandvad oksad vähemalt läbimõõduga 25 cm või rohkem.

6. Ühele puule ehitades peaksid kinnitused olema nelja oksa küljes või nende puudumisel kasuta rohkem kinnitusvahendeid, et ühtlustada koormust.

7. Kui plaanitakse kasutada maja jaoks rohkem kui ühte tüve, siis tuleb meeles pidada, et puud jätkavad kasvamist pikkusesse ja laiusesse ning tuulega puud kõiguvad ja võivad keerduda. Seetõttu ei tohi maja alustalasid jäigalt fikseerida iga tüve külge või muidu maja hävineb.

8. Ära tee seda viga, et lööd puusse või oksa tuhandeid naelu, vaid kasuta hoopis tsingitud suuremaid polte. Poltide vahe peaks olema vähemalt 30 cm. Vajalik on see selleks, kui puu hakkab haavu ravima, siis võib ta liiga lähestikku olevaid punkte hakata käsitlema ühena ja nende vahepealne osa mädaneb ära.

9. Maja kuju peaks olema kujundatud puu(de) järgi, mitte ehitaja järgi.

10. Ehituse käigus sea ülesse vints või mõni muu tõstemehhanism (ära viska köisi otse üle oksade, vigastad koort), et saaks materjali lihtsamini ülesse vinnata.

11. Ehita võimalikult paljud maja osad maapinnal ja siis vinna puu otsa kokkupanemiseks.

12. Ära lõika puu küljest ära rohkem koort kui vaja. Kui lõigata ümberringi ära rohkem kui pool, siis puu või oks sureb.

13. Pigem kasutada silmuspolte või poltida kaabel otse tüve külge kui tõmmata kaabel ümber koore.

14. Kasuta kaldkatust, vastasel juhul kogub see liigsed lehed ja lume ning lisab majale raskust.

15. Kanna kiivrit ja rakmeid ning kasuta turvaköit kui töötad puu otsas.

 

Allikas : Heigo Ilves "TÕRU ONN. PUUONNI PROJEKTEERIMINE MÄNNIKU METSATALLU"

https://dspace.utlib.ee/dspace/bitstream/handle/10062/25794/ilves_heigo_loputoo_2012.pdf?sequence=1

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474