Autor: kinnisvarauudised.ee • 21. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Videokaamera on korstnapühkija parim abimees

Videokaamerast on saanud tänapäeva korstnapühkija kindel tööriist, millega saab täpseima ülevaate lõõride seisundist.

"Ehitamise kõrghooaeg suvi ei lähe mööda ka korstnapühkijatest. Lõõride uuringud on muutunud järjest nõutavamaks teenuseks nii eramajades kui ka korteriühistutes. Lõõre uuritakse enamasti spetsiaalse suitsu abil. Aga tehnika areng on avardanud ka korstnapühkijate tööpõldu ning lõõre saab uurida ka videokaameraga," rääkis Potipoiss OÜ omanik ning korstnapühkija-meister Pepe Sussen.

Millal ja miks on vaja lõõre uurida?Lõõride uuringut kaameraga tasub tema sõnul teha siis, kui elamisse, kus varem ei ole küttekeha olnud, plaanitakse paigaldada näiteks kamin. Uuringu käigus teeb korstnapühkija kindlaks, milline lõõr on kaminast väljuvate suitsude jaoks sobivaim.  Oluline on, et lõõr on terve ja et kortermajas ülemise korruse naaber ei ole antud lõõri vahepeal oma kaminat või ventilatsiooni ühendanud. Ei soovi ju keegi pahandust, kus naaber tuleb ja teatab, et kogu teie kamina suits leiab tee tema korterisse.

Kindlasti nõuavad kaameraga lõõriuuringut gaasikatelde paigaldajad.

"Uuringuid, või siis juba täpsemalt lõõride kaardistamist, tellitakse majadele, kus plaanitakse suuremaid lõõride taastamis- ja korrastustöid. Neid töid tehakse kas kapitaalremondi käigus või siis on majas tekkinud liiga palju probleeme ventilatsiooni ja tõmbega ning olukorda lihtsalt kauem ignoreerida ei saa," märkis Sussen.

Kaardistamise puhul tuleb tema sõnul töötada nii lõõrikaamera kui ka suitsuga. See on parim meetod, et teada saada lõõride tehniline seisund ja et teha kindlaks, millise korteriga mingi lõõr tegelikkuses seotud on. Tihtipeale on inimesed omavoliliselt lõõridesse lisanud nii kamina ühendusi kui ka näiteks köögi sundventilatsiooni ühendusi. Mõni lõõriava, tihtipeale just ventilatsiooni oma, on aga hoopiski koduse remondi käigus suletud. Harvem tuleb ette olukordi, kus kaamerauuringut on vaja lõõris oleva ummistuse kindlaksmääramiseks.

Kuidas töö käib?Lõõride uuringuks kasutatavaid kaameraid on Susseni sõnul erinevaid. Enamasti on tegemist väikese, ümara kujuga kaameraga, mis on pika juhtme otsas. Kaamera pilti näeb kaamerakohvris oleval ekraanil. Uuematel kaameratel on olemas ka salvestamise võimalus, kuid selle kohta tasub enne töö tellimist korstnapühkijalt kindlasti täpsemalt järgi küsida. Samuti tasuks kohe ka kokku leppida, kas töö tellija soovib salvestustest ka koopiat endale või vähemalt kui kaua peaks korstnapühkija antud faile alles hoidma, et vajadusel tellija küsimustele veel vastuseid otsida.

Töö käigus lastakse kaamera rahulikult igasse uuritavasse lõõri ning ekraanilt saab korstnapühkija tuvastada, kas lõõris on pigi, pragusid, ummistusi või võõrkehi. Lisaks saab ka aimdust, mitu teist lõõri ning millisel kõrgusel uuritavasse lõõri avaneb.

"Suitsuga töötamine on tellijale veidike ebamugavam, kuid kindlasti mitte tervisele ohtlik, ning samuti ei riku kasutatav suits ruume," kinnitas Sussen. Suitsu abil tehtavaid uuringuid viiakse tema sõnul tavaliselt läbi kahekesi. Üks inimene on katusel ning teine liigub ruumist ruumi. Iga küttekeha ja ventilatsiooniava juures süüdatakse suitsupadrun. Katusel olev meeskonnaliige näeb nii täpselt ära, millisest korstnast ja millisest lõõrist suits väljub. Tihtipeale selgub siis ka tõde, et kas suits läheb ikka sinna kuhu peab minema või suundub hoopis naabri korterisse.

"Kortermaja suuremate lõõriuuringute puhul oleks vajalik ka maja originaalprojekti olemasolu. Just vanemates majades on aja jooksul tihtipeale tehtud erinevaid ümberehitusi ning lõõride kasutusotstarvet iseseisvalt muudetud. Originaalprojekt aitab lahti seletada uuringu käigus tekkida võivaid küsimusi," täpsustas Sussen.

Rohkem infot ka http://www.potipoiss.ee/

https://www.youtube.com/watch?v=sOkVfkrFFhk

 

Autor: kinnisvarauudised. ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474