Autor: Lea Korem • 4. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektid esitasid pealinna sadamaalale uued ettepanekud

Eesti Arhitektide Liit (EAL) esitas Tallinna Linnaplaneerimise Ametile Admiraliteedi basseini äärse ala projekteerimistinguste jaoks omapoolsed ettepanekud.

EALi kinnitusel peab Tallinna ühe vanima sadamakoha ümbrusse, maa ja mere vahele kerkiv linnaruum olema pealinnale vääriline esinduskvartal, kust elu ei kao ei päeval kui ka öösel, teatas liit. 

„EAL tegi Tallinna Linnaplaneerimise Ametile Admiraliteedi basseini piirkonna projekteerimistingimuste kohta oma ettepanekud kolmes grupis,“ sõnas EALi esimees Indrek Allmann. „Esiteks peab Admiraliteedi basseini ja rajatava Promenaadi tänava vahele jäävale alale kerkima eripalgelistest kvartalitest koosnev südalinlik ning väärikas keskkond. Äärelinnale omase suure, sissepoole pööratud kaubandusruumi rajamine tuleb kindlasti välistada, sealjuures ei tohi avalikeks tänavateks lugeda poodide sisetänavaid.

„Teiseks – kõnniteed kvartalite vahel ning arendatava maa-ala ümber peavad olema piisava laiusega. Teenindava transpordi ja külastajate autode pandused ning pääsud ei tohi domineerida üle avaliku linnaruumi,“ rääkis Allmann. “Kolmandaks tõime välja, et tuleb vältida Tallinna sadamaalale monofunktsionaalse ärilinnaku ehitamist, mis on probleeme tekitanud mitmel pool maailmas ning ei ole Tallinnale eriti konkreetsel kinnistul mingil juhul kohane.”

„Parima lahendusena näeb EAL, et vähemalt 15% ulatuses peavad ehitatavates hoonetes olema korterid – turvalisust tagav elu peab säilima alal ka väljaspool tööaega,” märkis Allmann. “Kõigi arendustegevuste, sh konkreetse objekti arenduse aluseks Eesti Vabariigis on ainult ning üksnes planeeringus ja ehitusseaduses sätestatud tingimused. Need on võrdsed kõigile arendajatele ning igasuguste erisuste tegemine, kui see on ka avalik huvi, peab käima läbi avaliku protsessi. See on peamine põhjus, miks EAL on Admiraliteedi basseini arenduse protsessis olnud aktiivne kaasarääkija.”

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474