Autorid: Lauri Leet, Lauri Leet, kaasautor • 1. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara vanemmaakler: ei saa loota et päikesepaneelid kõik kulud nulli keeravad

Arco Vara vanemmaakler Agur Tammistu jääb päikesepaneelide suhtest mõõdukalt optimistlikule positsioonile.
Autor: Meeli Küttim
Viimasel ajal kirgi kütnud päikesepaneelide tasuvuse küsimuses märgib Arco Vara vanemmaakler Agur Tammistu, et päikesepaneelide toodetud energial on kortermajade juures siiski vaid kulusid teotav otstarve.

Agur Tammistu märgib, et kuna korterite uusarenduste turgu võib mingil hetkel ähvardada ülepakkumine, on arendajad koostöös arhitektide ja müügiinimestega hakanud otsima arendustele lisaväärtusi. „Esimene asi on kindlasti arhitektuurne eristumine ja teine tehniliste teostuste kaudu mugavuste pakkumine.“

Tammistu kinnitab, et ostja vaatab täna ka seda, millised on tema uue kodu ülalpidamiskulud. Lisaks ökonoomsele vesipõrandaküttele ja soojustagastiga ventilatsioonisüsteemile on oluline koht energia kokkuhoiul ka päikesepaneelidel ja päikesekollektoril. „Ei saa muidugi loota, et kortermajale paigaldatud paneelid kõik teie elektriarved nulli keeravad, tarbevee ja toa soojaks kütavad, küll aga on neil kindlasti kulusid toetav otstarve.“

Päikesepaneelid peaksid tema sõnul katma kogu üldvalgustuse kulud (trepikojad, maja alune autoparkla, panipaigad, hoone välisvalgustus, automaatselt avatavad garaažiuksed jms). Päikesekollektorid, mis soojendavad vett, mis omakorda salvestatakse ja õhkpumpade abil edasi soojendatakse, on abiks tarbevee soojendamisel ja ülejäägil toetavad ka küttesüsteemi.

Tammistu sõnul tuleks täna uut korterit uude arendusprojekti ostes tuleks kindlasti kõik mugavusi ja kokkuhoidu pakkuvad „lisad“ üle vaadata.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474