Arco Vara vanemmaakler: ei saa loota et päikesepaneelid kõik kulud nulli keeravad

Arco Vara vanemmaakler Agur Tammistu jääb päikesepaneelide suhtest mõõdukalt optimistlikule positsioonile.  Foto: Meeli Küttim

Viimasel ajal kirgi kütnud päikesepaneelide tasuvuse küsimuses märgib Arco Vara vanemmaakler Agur Tammistu, et päikesepaneelide toodetud energial on kortermajade juures siiski vaid kulusid teotav otstarve.

Agur Tammistu märgib, et kuna korterite uusarenduste turgu võib mingil hetkel ähvardada ülepakkumine, on arendajad koostöös arhitektide ja müügiinimestega hakanud otsima arendustele lisaväärtusi. „Esimene asi on kindlasti arhitektuurne eristumine ja teine tehniliste teostuste kaudu mugavuste pakkumine.“

Tammistu kinnitab, et ostja vaatab täna ka seda, millised on tema uue kodu ülalpidamiskulud. Lisaks ökonoomsele vesipõrandaküttele ja soojustagastiga ventilatsioonisüsteemile on oluline koht energia kokkuhoiul ka päikesepaneelidel ja päikesekollektoril. „Ei saa muidugi loota, et kortermajale paigaldatud paneelid kõik teie elektriarved nulli keeravad, tarbevee ja toa soojaks kütavad, küll aga on neil kindlasti kulusid toetav otstarve.“

Päikesepaneelid peaksid tema sõnul katma kogu üldvalgustuse kulud (trepikojad, maja alune autoparkla, panipaigad, hoone välisvalgustus, automaatselt avatavad garaažiuksed jms). Päikesekollektorid, mis soojendavad vett, mis omakorda salvestatakse ja õhkpumpade abil edasi soojendatakse, on abiks tarbevee soojendamisel ja ülejäägil toetavad ka küttesüsteemi.

Tammistu sõnul tuleks täna uut korterit uude arendusprojekti ostes tuleks kindlasti kõik mugavusi ja kokkuhoidu pakkuvad „lisad“ üle vaadata.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806