13. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtla-Järve on hädas lagunevate korteritega

Pole saladus, et Kohtla-Järve linnaosades asub väga erinevas seisukorras kortermaju.
Foto: Julia-Maria Linna
Kohtla-Järve linnavalitsus korraldab märtsi lõpus järjekordse avaliku enampakkumise linnale kuuluvate korterite võõrandamiseks, ent nagu on varasemad oksjonid näidanud, ostetakse ära neist vaid mõned üksikud, vahendab maakonnaleht Põhjarannik.

Märtsikuisel oksjonil pannakse müüki üle 50 korteri. “Kui õnnestub maha müüa neist kas või viis, siis on isegi hästi,” ütles Kohtla-Järve linnamajanduse peaspetsialist Jelena Scharonberg. Seda vaatamata sellele, et nende hind on näiteks Oru ja Sompa linnaosas 100-600 eurot, Järve linnaosas 100-4000 eurot ning Ahtmes 200-4000 eurot.

Scharonbergi sõnul moodustavad kolmandiku praegu linna omanduses olevatest korteritest sellised, mis on jäänud linnale päranduseks pärast omaniku surma juhul kui puuduvad pärijad või on nad olemas, kuid loobunud pärandi vastuvõtmisest.

“Pärijad loobuvad enamasti pärandist, mis on koormatud mingite kohustustega: kinnisasja koormavad kas hüpoteek või laenud või on selle arestinud kohtutäitur. Mõningatel juhtudel nii üks kui teine,” selgitas Jelena Scharonberg. “Linn aga on kohustatud need korterid vastu võtma, ent ei saa neist kohe vabaneda, kuna kõikidel nimetatud juhtudel on tehingud korteriga võimatud, see tähendab, et linn ei saa neid maha müüa ega ka üürile anda.”

Ent isegi kui linnale pärandusena üle läinud korter millegagi koormatud ei ole ning korteriomanikul pole ka võlgu, on seda müüa keeruline, kui ta asub niinimetatud probleemses, kütte- või muude kommunaalteenuste võlgadega majas. Inimesed ei taha sellistes majades asuvaid kortereid osta. Nii näiteks ei ole nõudlust Uuel tänaval asuvate korterite järele.

Kui kõik korterid oleksid korras, siis saaks linn sinna elama paigutada neid inimesi, kes eluaset vajavad. Kuid enamikul juhtudel on need korterid nutuses seisukorras ja linn on sunnitud neid ülal pidama ning jooksvaid kütte- ja muid kommunaalteenuste arveid tasuma.

Autor: Niina Voropajeva

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474