21. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otsid maaklerit – leia õige inimene!

Autor: Mарина Xодус лицензированный маклер Uus Maa Kinnisvarabüroo
Hea maakler on selline, kellele klient julgeb küsimuste korral helistada ja kes annab alati nõu. Inimene, kes ka vastutab oma töö eest ja ei karda aru anda oma tegevustest. Kinnisvaramaastikul on pakkujaid palju, miks mitte kuulata ka mitme inimese arvamust ja siis teha valik, vahendab Uus Maa Kinnisvarabüroo ajaveeb maakleri Piret Palli soovitusi.

Kui otsustate kinnisvara müümisel maakleri kasuks, on mu esimene soovitus kontrollida teenusepakkuja tausta. Ärge lähtuge objektide arvust, mis on maakleri portfellis – hea maakleri nimekirjas ühed ja samad objektid kaua ei seisa. Ärge lähtuge ka esmapilgul ahvatlevatest, pea olematutest vahendusteenuse hindadest – tasuta lõunaid pole olemas! Kontrollige maakleriga koostööd alustades kinnisvarabüroo tausta, lugege klientide tagasisidet konkreetse maakleri kohta, uurige kogemustest kinnisvara alal ning kontrollige, kas maakler on ka Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja liige.

Hea maakler ei võta objekti uisapäisa müüki. Professionaalne maakler alustab müügiprotsessi alati konsultatsiooniga. Professionaalne maakler tunneb piirkonda hästi, annab teile ülevaate toimunud tehingutest (ei lähtu vaid piirkonna müügikuulutustest), nõustab teid, et kinnisvara müügihind oleks reaalne.

Kõik juhtivad kinnisvarabürood tegelevad analüüsiga ning omavad ligipääsu kõigi Eesti kinnisvaraturul tehtud tehingute andmetele, mis tähendab, et teatakse väga täpselt, mis on ühe või teise objekti reaalne turuhind. Ka oskab professionaalne maakler pöörata tähelepanu puuduvatele dokumentidele, vajalikele ehitusregistri kannetele, annab nõu ja aitab leida lahendusi, et asjaajamine valutult läheks.

Leping ülimalt tähtis

Minu esimene küsimus klientidele, kes on varasemalt maakleris pettunud, on – kas sõlmisite maakleriga kirjaliku koostöölepingu? Tavapärane vastus on eitav. Leping on ülimalt vajalik, see paneb täpselt paika teie ja maakleri vahelise suhted ja kohustused.

Enamik punkte, mida maaklerleping sisaldab, on maakleri kohustused kinnisvara müüja ees. Kui ei ole kirjalikke kokkuleppeid, ei ole alust nõuda ka vastutust ning sellisel juhul ei anna keegi garantiid, et inimene, keda te olete usaldanud oma kinnisvara müüma, ka sellega aktiivselt tegeleb ning on teie kõrval ka pärast notariaalset tehingut ja vormistab objekti üleandmise. Ka lepitakse maaklerlepingus kokku tagasiside sagedus sõltumata sellest, kas tegemist aktiivse või vaiksema perioodiga.

Eduka kinnisvaramüügi alus on korralik ja esinduslik müügikuulutus, nähtav reklaam ning professionaalsed fotod. Põhjalik maakler kasutab fotograafi abi ja koostab sihtgrupile suunatud müügikuulutuse kõigisse peamistesse kinnisvaraportaalidesse. Kontrollige, et kuulutuse sisus oleks välja toodud kõik oluline, ka emotsioon.

Kinnisvaramaakler vastutav selle eest, et iga potentsiaalne koduostja saaks esimesel võimalusel pakutavaga tutvuda. Objekti esitledes on maakleri kohus vastata ostja küsimustele ja juhtida läbirääkimiste protsessi, mitte olla passiivne pealtkuulaja. Müüdava objektiga peab maakler väga hästi kursis olema.

Hea maakler oskab suhelda, ta on tasakaalukas ja viisakas. Nii hoiab ta kliente ja omab ka suurt võrgustikku. Sagedasti on omas piirkonnas töötaval maakleril tekkinud kliendibaas ostuklientide näol, mis tagab kiireid tehinguid. Tähtis on ka hea koostöö korteriühistute ja kohalike omavalitsustega.

On väga oluline, et maakler teeks oma tööd täiskohaga, mitte lisategevuse või hobina. Kui tehing on tehtud, ei unusta hea maakler helistada või kirjutada, et veenduda, kas jäite tehtud töö ja tehinguga rahule. Sellisel tasandil hoolimine on suurepärane märk sellest, et maakler teeb alati kõik selleks, et oleksite rahul tema tööga ja valmis tegema ka tulevikus koostööd.

Kokkuvõtteks soovin öelda, et Leidke maakler, kellele te julgete küsimuste korral helistada ja kes annab teile alati nõu. Leidke inimene, kes ka vastutab oma töö eest ja ei karda teile aru anda oma tegevustest. Kinnisvaramaastikul on pakkujaid palju, miks mitte kuulata ka mitme inimese arvamust ja siis teha valik.

 

Autor: Piret Pall

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474