23. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mullu oli kinnisvarainvesteeringute turul rekordaasta

Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman selgitab, et noorem põlvkond ei soovi enam elada vanades paneelmajades
Autor: Raul Mee
Eelmine aasta oli kinnisvarainvesteeringute turul rekordaasta, ületades mahu poolest 2014. aastat enam kui kahekordselt, märgivad Pindi Kinnisvara eksperdid.

„Turu kapitalisatsioon kasvas olulisel määral, kui 2014. aastal oli see alla veerand miljardi euro, siis 2015. aastal ca 550 miljonit eurot,“ ütles Pindi Kinnisvara äripindade maakler Eduard Sorokin. "Soodne intressikeskkond soosis ning soosib jätkuvalt kinnisvarainvesteeringute tegemist. Siiani teevad suurema turuosa fondid ning erakapitalil põhinevad välismaised ostjad. Kuid seoses 2015. aasta “osturalliga” on jäänud häid ning investorite kriteeriumitele vastavaid objekte vähemaks ning valik on kitsamaks jäänud. Prognoosime, et investorid võtavad arutellu varasid, mis eelnevalt lükati kõrvale,“ märkis ta.

Uute korterite müük kogub hoogu

Tihti on majad juba valmimise ajaks välja müüdud. Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman ütles, et nõudlus uute korterite vastu pidevalt kasvab. „Ühelt poolt oleks loogiline, et arendajad tõstaks hindu, kui müük nii ludinal läheb, samas lisandub Tallinnasse iga kuu umbes viis uut kortermaja, mis hoiab konkurentsiolukorra pinevana ja pigem reguleeritakse hinnataset vastavalt konkreetse korteri paigutusele majas. Uueks trendiks on majasisene väga suur hinna diferentseerimine,“ selgitas ta.

Soomani sõnul broneeritakse uue kortermaja turule paiskamisel loetud nädalatega lausa kuni mitukümmend protsenti pakutavatest korteritest. „Osa broneeringutest küll langevad ära, kuna ostjad on ennast sutsu üle hinnanud, kuid huvi on sellegipoolest suur,“ rääkis ta. 

„Noorem põlvkond ei taha enam Žiguli-vanameestega nõukaaegset paneelmaja jagada. Nende jaoks on uus maja märksa loomulikum elukeskkond,“ lisas Sooman.

Tallinna korterihinnad kerkinud 1500 euroni ruutmeetri eest

 Tallinnas oli veebruaris korteriomandite keskmine tehinguhind 1493 €/m². Mullu samal ajal oli keskmine hind 1442 €/m². Kui tänavu jaanuaris tehti Tallinnas 547 korteriomandi tehingut, siis veebruaris hüppas see juba 695 peale.

Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman lausus, et lõviosa hinnatõusust on andnud uute korterite suurenenud osakaal tehingutest, kuna järelturul pole hinnad sisulist muutust teinud.

 

 

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474