Autorid: Lauri Leet, Lauri Leet, kaasautor • 3. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3D hoiab Exploreri ärimaja halduse kontrolli all

Exploreri ärimajast on valmimas tuleohutuskontrolli näidisvideo.
Foto: Capital Mill
Tallinna sadamaalal asuva ärihoone Explorer ehituslik kvaliteet, tehnilised lahendused ja keskkonnasäästlikkus teevad sellest Eesti modernseima omasuguste seas. Hoone haldamine on tänu moodsatele seadmetele mugav ja efektiivne.

Äsja avatud uue põlvkonna ärihoonele on paigaldatud seadmed, mis aitavad selle valdajal hoonet mugavalt ja säästlikult majandada.

Näiteks on kuulub selle juurde süsteem, mis kuvab valdajale reaalsel ajahetkel iga korruse ja ruumi C02-tasemed. „Kui kusagil CO2 tase tõuseb üle kriitilise taseme,  avab süsteem automaatselt klapi ning lisab ventileeritavat õhku,“ märgib hoone arendaja Capital Mill OÜ ehitusjuht Silver Neemelo. Kuna hoone katusele on paigaldatud päikesepaneelid, näitab süsteem ka, palju  need igal konkreetsel ajahetkel energiat toodavad.

Lisaks on jälgitavad ka külmamasina andmed - milliste temperatuuridega seal opereeritakse, kas jahutuse tootmine käib läbi kompressori jne. Hoonesse paigaldati uue põlvkonna külmamasin, mis tagab ka vähemalt kahekordse kasuteguri.

Teostusjoonised 3D-s

Vast kõige suurem uuendus Exlporeri juures on aga sellele tehtavad teostusjoonised, mis modelleeritakse ka 3D-s. Eestis on 3D mudeleid  tehtud varemgi, ent uudne on see, et säärasel detailsuse astmel pole mudelile kõiki detaile varem peale kantud.

Hoonete teostusjoonised on tavaliselt 2D joonises suurel paberipakil, kus asjatundmatul inimesel on väga raske midagi üles leida. „Siin aga on meil  kõik ühe joonise peal olemas,“ selgitab Neemelo. „Klõpsates mingile detailile siin, näiteks sisekujunduses kasvõi vaibale, saab selle kohta kogu info. Või sama kehtib ka tehnosüsteemidele - lähed jahutusseadme peale, klõpsad sellele ja kogu info on käes.“

Nii ei pea tellija või asjasse puutuv kolmas osapool hoone kohta uurides tegema muud kui võtma oma nutiseadme või tahvelarvuti ning ühe faili kaudu on nii tehniline info kui visualiseeritud kujutis objektist käes. Ning oluline on ka see, et kõik detailid on sellel teostusjoonisel jäänud paika täpselt nii, nagu need reaalselt ehitatud on.

Tunamullu valmis arendaja Capital Millil lisaks esimese ärihoonena Baltimaades kõrge keskkonnasõbralikkuse sertifikaadi LEED Gold pälvinud Navigator ning lisaks on hetkel ehituses Promenaadi maja, mis on esimene kortermaja Eestis, kus lisaks kaugküttele kasutatakse maaküttevaiu, samuti on selle korterid on A-energiaklassi märgisega.

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474