Autor: kinnisvarauudised.ee • 2. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Central Residence kerkib BIMi toel

Hoonekompleksi arhitekt on Raiko Reinson
Foto: Liven Kinnisvara
Lasnamäele kerkiva kortermaja Central Residence ehitamine on paberivaba – kõiki protsesse nii planeerimisel kui ehitusplatsil juhitakse tahvelarvutist, kasutades BIMi.

BIMi (ingl. k - building information modeling) kasutamine ehituse igas etapis ideest igapäevase majandamiseni võimaldab oluliselt säästa nii raha kui keskkonda ning varakult täpselt teada, milline maja välja näeb ja mis on selle kulud.

Central Residence’i arendaja Liven Kinnisvara ja ehitaja Nordecon  koostöö BIMi kasutamisel ja arenduse esimese etapi (Virbi 8) rajamisel viis loogilise jätkuna lepingu sõlmimiseni ka teise etapi (Virbi 10) ehitamiseks. Laagna tee äärde kerkiva 16-kordse hoone esimesel korrusel saavad olema äripinnad ning järgmistel korrustel kokku 75 korterit. Lepingu maht on ligi 6,5 miljonit eurot koos käibemaksuga.

Liven Kinnisvara partneri Andero Lauri sõnul kasutatakse BIM-i tehnoloogiat kõigi projektide puhul.“BIM muudab kogu ehitusprotsessi läbipaistvamaks, sest võimaldab välja arvutada, mida, kui palju ja kuhu kulub ning seetõttu mingit raiskamist ei toimu,” ütles Laur. “BIM on end maailmas tõestanud tulevikutehnoloogia, mida ärksamad Eesti ettevõtted kasutavad juba täna. Olen täiesti kindel, et BIM on ehitusvaldkonna tulevik ja on vaid aja küsimus, kui see asendab konventsionaalsed ehitustavad. Soome, USA ja Ühendkuningriikide kogemus on seda selgelt tõestanud.”

Central Residence’i esimeses etapis valmiva viiekordse hoone puhul oli välja müüdud üle kahe kolmandiku korteritest. Hoonekompleksi arhitekt on Raiko Reinson, selles on kokku pea 11 000 m2 brutopinda. Maa-aluses parklas on kahel tasandil kokku 118 parkimiskohta, tõkkepuuga eraldatud hooviparklas 24 kohta. Hoovi rajatakse mänguväljak. Hoonetel on B-energiaklass, igal korteril on oma ventilatsiooniseade, koostöös turvafirma G4Siga on kavandatud läbimõeldud valveteenus.  

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474