6. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Libamaaklerite teema on endiselt fookuses

Ettevaatlikuks peaks tegema maakler, kes suhtub kergekäeliselt ja hooletult dokumentide kontrollimisse.
Foto: Pixaby
Kuigi kinnisvaraturu osapooled on muutunud aastatega teadlikumaks, ei ole kuskile kadunud probleemid libamaaklerite ja arendajatega, kes teadlikult klientidel naha üle kõrvade tõmbavad, kirjutab Arco Vara vanemmaakler Anna Roostar.

Kinnisvarauudised.ee on maaklerite ebaausast ja -kvaliteetsest käitumisest kirjutanud varasemalt erinevatest vaatenurkadest. Loe veel siit ja siit.

 

 

Viimastel aastatel on libamaakleritega võitlemise teemat üleval hoidnud Eesti Kinnisvaramaaklerite Koda, mis ei oma kahjuks poliitkoridorides erilist mõjuvõimu, et suunata seadusandjaid jõulisemalt kinnisvaraturu korrastamise poole.

Kõige käegakatsutavam variant turul sahkerdajate tõrjumiseks oleks muuta Eesti Kinnisvarafirmade Liitu kuulumine maaklerfirmadele kohustuslikuks või siis teha firmade üle turujärelevalvet analoogselt sellega, kuidas finantsinspektsioon kontrollib laenuandjaid.

Täna tegutseb kinnisvaraturul mitmeid inimesi ja firmasid, kes petavad klientidelt raha välja või viivad nad sellise eluaseme ostuni, mis pole elamiskõlblik, on puudustega, vastavate lubadeta, tegeliku omandita ja pole hüpoteegi- või edasimüügikõlbulik.

Taoliste näidetega tuleb vastutustundlikel maakleritel kokku puutuda sageli, kui klient hakkab tehingus kahtlema või soovib kinnisvara müüa. Pahatihti on siis juba hilja proffide abi kasutada.

Professionaalne maakler teeb oma tööd põhjalikult ning enne objekti töösse võtmist kontrollib kõik korteri dokumendid, uurib kortermajade puhul ühistutelt maja seisukorda ning plaane, selgitab müüjale millest tuleb alustada kasutusloa saamist, juhul kui seda veel ei ole ning aitab kiirendada seda protsessi. Põhjaliku ja tähelepaneliku tööga maakler garanteerib müüjale turvalist ning stressivaba müüki.

Kuidas libamaaklerit ära tunda?

Inimesed on erinevad ja nad käituvad erinevates olukordades erinevalt, nii et võib olla raske välja selgitada, millised on tegelikud eesmärgid. Kahtlusi peaks tekitama maakler, kes paistavad silma alljärgnevaga:

varjab olulist infot, keerutab vastuste andmisel;ilustab, lihtsustab, meelitab, survestab, hirmutab ja ähvardab;suhtub kergekäeliselt ja hooletult dokumentide kontrollimisse;pakub probleemidele kiiresti stamplahendusi;esindab vaid iseennast ja oma rahakotti.

Kuidas libamaaklerit vältida?

Enne maakleri valikut tuleks uurida tema ja kinnisvarafirma tausta, keda ta esindab.

uuri, kas vahendusfirma on Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (www.ekfl.ee) liige;võrdle vahendustasu pakkumist suurte hea mainega büroode vahendustasudega. Konkurentidest oluliselt madalam vahendustasu protsent viitab võimalikele probleemidele tulevikus;kontrolli, kas vahendusfirma maksab tööjõumakse (www.emta.ee);täpsusta, millal ja milles maakler end viimasel ajal koolitas;sõlmi kirjalik maaklerleping, kus on must-valgel nii müüja kui ka maakleri õigused ja kohustused.

 

Autor: Anna Roostar, Arco Vara vanemmaakler

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474