29. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroopindade ülepakkumine sunnib leidlikkusele

Uuendusliku büroohoone Exploreri ehitusjärk Tallinnas.
Foto: Andras Kralla
Plahvatuslikult suurenenud uute büroopindade pakkumine ärgitab kinnisvaraomanikke olemasolevatele äriotstarbelistele ruumidele alternatiivseid kasutusi otsima, kirjutab Arco Vara Tallinna äripindade osakonna maakler Reimo Sinisalu.

26. oktoobril toimub ärikinnisvara haldajaile ja omanikele, ettevõtete haldusjuhtidele, büroohoonete arendajaile ja kinnisvarabüroode ärikinnisvara müügijuhtidele suunatud praktiline konverents Ärikinnisvara haldus 2016.

Kuidas kinnisvaraturul ringi shoppavat üürnikku kinni hoida räägivad Ülemiste City arendaja, Mainor Ülemiste AS müügidirektor Teet Raudsep, E.L.L. Kinnisvara juhatuse esimees Toomas Aak ja Äripäeva peadirektori asetäitja Toomas Truuverk.

Tutvu programmiga SIIN.

Konverentsile registreerida saab SIIT.

 

Seda, mida me igapäevaselt turul näeme, toetavad ka Tallinna büroohoonete turu dünaamikat kirjeldavad graafikud. Täna, kus kolmanda kvartali statistikat ei ole veel avaldatud, võib öelda, et uusi büroohooneid ehitatakse massiliselt ning pakkumine ületab nõudlust.

Ma ei soovitaks kinnisvaraarendajatel praegu enam sellele karusellile hüpata. Usun, et büroohoonete arendusega on juba kolm kuni viis aastat hilinetud. Pigem võiks otsida olemasolevatele büroopindadele muid väljundeid.

Juba praegu kavandatakse büroo- ja tööstushooneid potentsiaalsete üürnike nappuse tõttu ümber majutusasutusteks, kortermajadeks või isegi tantsusaalideks.

Büroohoonete ehitusbuum läks lahti 2014. aastal ega ole siiani vaibunud. Selle tulemusel valmib 2016. aasta teises pooles tõenäoliselt rekordiliselt palju ruutmeetreid kaasaegset üüripinda. Samas on näha, et mitmed alles ehitatavad ning büroopindu pakkuvad projektid on üürnike leidmise ja ehituse jätkamisega algselt plaanitud graafikust maas.

Võrreldes aastatel 2011-2015 kavandatud ja teoks tehtud büroode laiendamisega on praegune laienduste maht äärmiselt tagasihoidlik. Büroohoonete rekonstrueerimise lube on küll välja võetud, kuid nii tehniliselt kui ka moraalselt amortiseerunud hoonete omanikud ei kiirusta kulukate ehitustöödega alustama.

Autor: Reimo Sinisalu, Arco Vara Tallinna äripindade osakonna maakler

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474