Autor: Kaisa Gabral • 3. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnahalli päästeplaan

Tallinna linnahall
Foto: Meeli Küttim
Interaktiivne kaart näitab, millised oleksid võimalikud kohad Eestisse kavandatava konverentsikeskuse jaoks ning mille poolest Linnahalli kallis päästeplaan teistest erineb.

Tallinna Linnahall on tühjalt mere ääres kollitanud juba aastaid. Ei linn ega riik pole suutnud otsustada, mida selle ajaloolise hoonega peale hakata. Nüüd telliti ärikonsultatsiooniettevõttelt Ernst & Young Baltic uuring, mis analüüsis erinevate asukohtade sobivust konverentsi- ja messikeskuse loomiseks. Uuringust selgus, et sobivaim koht oleks just Linnahall. Ka Tallinna linna huvi Linnahall korda teha oli kõige suurem.

Ernst & Young Baltic ASi partner Ivar Kiigemägi ütles, et tehti intervjuusid erinevate ettevõtete ja potentsiaalsete investoritega. „Optimaalseimaks kohaks saab lugeda Linnahalli kinnistut,“ ütles Kiigemägi.

Lisaks Linnahallile analüüsiti ka Riigi Kinnisvarale kuuluvaid Noblessneri kinnistut ja Patarei kinnistut, kuid Kiigemäe sõnul läheksid need kalliks maksma. "Nende arendamine eeldab täiendavaid suuri kulutusi," märkis ta. Analüüsiti ka kahte erainvestorite välja käidud projekti – Ülemiste Cityt ja Pirita TOPi, kuid ka seal leiti suuri miinuseid (vaata täpsemalt kaardilt).

Ernst & Young Baltic ASi tehingute nõustamise osakonna juhtivkonsultandi Maire Gustavsoni sõnul on koguinvesteeringu maksumus konverentsikeskusesse suurusjärgus 36,4 miljonit eurot. Terve Linnahalli renoveerimine koos kontserdisaaliga maksaks kokku 100 miljonit eurot, kuid ülejäänud raha leidmine on EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul juba Tallinna linna huvi- ja finantseerimisalas.

Konverentsikeskus tooks Eestile 18,5 miljonit eurot lisaväärtust aastas. Maksutulu tekiks 5,2 miljonit eurot aastas, selgus Ernst & Young Balticu uuringust. Uuringu jaoks intervjueeriti Riigi Kinnisvara, Tallinna Sadama, Tallinna Linnahalli, Tallinna Olumpiaspordikeskuse, Mainor Ülemiste, Linstow ASi, Infortari ja Merko ASi esindajaid.

Vaata interaktiivset kaarti kontserdikeskuse alternatiivsete asukohtadega ja loe intervjuud EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutsoga siit.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474