Autor: Kaisa Gabral • 3. jaanuar 2017

Linnahalli päästeplaan

Tallinna linnahall
Autor: Meeli Küttim

Interaktiivne kaart näitab, millised oleksid võimalikud kohad Eestisse kavandatava konverentsikeskuse jaoks ning mille poolest Linnahalli kallis päästeplaan teistest erineb.

Tallinna Linnahall on tühjalt mere ääres kollitanud juba aastaid. Ei linn ega riik pole suutnud otsustada, mida selle ajaloolise hoonega peale hakata. Nüüd telliti ärikonsultatsiooniettevõttelt Ernst & Young Baltic uuring, mis analüüsis erinevate asukohtade sobivust konverentsi- ja messikeskuse loomiseks. Uuringust selgus, et sobivaim koht oleks just Linnahall. Ka Tallinna linna huvi Linnahall korda teha oli kõige suurem.

Ernst & Young Baltic ASi partner Ivar Kiigemägi ütles, et tehti intervjuusid erinevate ettevõtete ja potentsiaalsete investoritega. „Optimaalseimaks kohaks saab lugeda Linnahalli kinnistut,“ ütles Kiigemägi.

Lisaks Linnahallile analüüsiti ka Riigi Kinnisvarale kuuluvaid Noblessneri kinnistut ja Patarei kinnistut, kuid Kiigemäe sõnul läheksid need kalliks maksma. "Nende arendamine eeldab täiendavaid suuri kulutusi," märkis ta. Analüüsiti ka kahte erainvestorite välja käidud projekti – Ülemiste Cityt ja Pirita TOPi, kuid ka seal leiti suuri miinuseid (vaata täpsemalt kaardilt).

Ernst & Young Baltic ASi tehingute nõustamise osakonna juhtivkonsultandi Maire Gustavsoni sõnul on koguinvesteeringu maksumus konverentsikeskusesse suurusjärgus 36,4 miljonit eurot. Terve Linnahalli renoveerimine koos kontserdisaaliga maksaks kokku 100 miljonit eurot, kuid ülejäänud raha leidmine on EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul juba Tallinna linna huvi- ja finantseerimisalas.

Konverentsikeskus tooks Eestile 18,5 miljonit eurot lisaväärtust aastas. Maksutulu tekiks 5,2 miljonit eurot aastas, selgus Ernst & Young Balticu uuringust. Uuringu jaoks intervjueeriti Riigi Kinnisvara, Tallinna Sadama, Tallinna Linnahalli, Tallinna Olumpiaspordikeskuse, Mainor Ülemiste, Linstow ASi, Infortari ja Merko ASi esindajaid.

Vaata interaktiivset kaarti kontserdikeskuse alternatiivsete asukohtadega ja loe intervjuud EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutsoga siit.

 

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806