7. märts 2017

Kinnisvarafirmade maksuvõlad hüppasid üles

Autor: Pixabay

Möödunud aasta teisel poolel kasvasid hoogsalt ettevõtete võlasummad nii riigile kui ka äripartneritele, jõudes viimase nelja aasta kõrgeimale tasemele. Kinnisvaraettevõtete maksuvõlad kolmekordistusid.

Ettevõtete võlad riigile kasvasid seejuures 49% ja äripartneritele 36%, avaldas Creditinfo Eesti AS ülevaates värskest Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast.

Riigile võlgu jäädud ehk maksuvõlgade summad moodustasid kokku ligi 51,8 miljonit eurot. Maksuvõlgade suurenemine toimus pea kõikides sektorites, kuid enim kinnisvaraalases tegevuses (kolm korda), ehitussektoris (75%) ning haldus- ja abitegevuses (74%). Mediaankeskmine maksuvõla summa on tõusnud 2915 euroni, mis on viimase viie aasta kõrgeim.

Samuti tõusid hüppeliselt maksehäirete ehk ettevõtete omavahelised võlasummad jõudes 73,7 miljoni euro tasemele. Maksehäirete summad kasvasid enim põllumajandus, metsamajandus ja kalapüügi sektoris (3,4 korda), mäetööstuse ja töötleva tööstuse- (78%) ning ehitussektoris (48%). Mediaankeskmine maksehäire summa oli 1000 eurot.

Samal ajal võlgadega ettevõtete arvus suuri muutusi ei toimunud. Maksehäiretega ettevõtteid oli 2016. aasta teisel poolel pea sama palju kui aasta varem, 3,4% ehk 2843 aktiivset ettevõtet. Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal tõusis 6,1%-ni ehk riigile on võlgu 5097 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet.

Kõige rohkem on äripartneritele võlgu olevaid ettevõtteid majutus ja toitlustussektoris (6,7%), ehitus- (6,3%) ning veondus ja laondussektoris (5,5%).

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806