20. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koda: õppinud kinnisvara&shymaaklerite järele on nõudlust

Ardo Lepp
Foto: Eiko Kink
Aastaid turgu seadusega korrastada soovinud Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja hinnangul on õppinud ning kohusetundlike maaklerite järele nõudlus olemas. Kutseõppe avamisest Tallinna majanduskoolis on loota kinnisvaramaaklerite teenuste kvaliteedi tõusu.

Kinnisvarauudised.ee küsimustele vastab Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja juhatuse esimees, Kinnisvaraekspert OÜ maaklerteenuse juht, kutseline maakler Ardo Lepp.

Mida maaklerite kutseõppe kava väljatöötamine ja koolituse algus Eesti maaklerite koja ning Kinnisvaraeksperdi jaoks tähendab?

Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja (EKMK) ja ka Kinnisvaraeksperdi jaoks tähendab see olukorda, kus turule on tulemas maaklerid, kes enne praktilisele tööle asumist on saanud põhjalikud teoreetilised teadmised. EKMK jaoks tähendab see eelkõige kinnisvaramaaklerite teenuste kvaliteedi tõusu. Kinnisvaraettevõtete, sh ka Kinnisvaraeksperdi jaoks avardab see aga oluliselt võimalusi saada endale tööle tööks vajalike teadmistega uusi kinnisvaramaaklereid.

Millised olid Teie hinnangul õppekava loomise juures olulisemad kogu kinnisvarasektorit puudutavad kokkulepped?

Õppekava loomisel tulid erinevad turuosalised kokku, et ühiselt panustada kinnisvaramaakleri elukutse arendamisele.

Milline on vajadus koolitatud maaklerite järele?

Vajadus koolitatud maaklerite järele on suur, EKMK on pidevalt panustanud maaklerte koolitamisele ja meil on väga hea meel, et ka teised sellega kaasa tulevad ning on valmis panustama kinnisvaramaaklerite koolitamisse. Kinnisvaraekspert on valmis aastas tööle võtma viis kuni kümme uut, koolis kinnisvaramaakleri ameti omandanud inimest. Häid kinnisvaramaaklereid otsivad pidevalt kõik kinnisvarafirmad.

Millega kinnisvaraettevõtted riigi poolset maaklerite koolitamist motiveerivad, kui nad ei maksa maakleritele reeglina palka ega nende töölt riigile tööjõumakse?

Kõik kinnisvaraettevõtted on motiveeritud pakkuma klientidele kvalteetsemat teenust. Kvalifitseeritud tööjõud on võimeline teenima suuremat tulu, mis omakorda suurendab kinnisvarafirmade võimalusi riigi majandust tõsta. Kinnisvaraettevõtetel on kasutusel erinevad tasustamise mudelid, sh nii palga kui ka ettevõtete vaheliste käsunduslepingutega. Riiklike maksude tasumine vastab kehtivatele seadustele lähtuvalt valitud mudelist. Kinnisvaramaakler on reeglina ettevõtja, kes kannab tööga seotud kulusid, sh tasub ka seadusega ette nähtud tööjõumaksud.

Kas õppekava väljatöötamisel oli arutusel ka see, kuidas suudavad kinnisvaraettevõtted uutele maakleritele elamiseks piisava sissetuleku tagada, kui sellega on vaba turu tingimustes praegugi juba probleeme?

Heal ja kohusetundlikul maaklerile, kellel on olemas tööks vajalikud eeldused ja teadmised, ei ole mingisuguseid probleeme endale elatise teenimisega. Tugevad baasteadmised ja head koolitused aitavad kiiremini saavutada stabiilsuse ja piisava sissetuleku. Pigem on probleeme nendel, kes ei tee maakleritööd täie pühendumisega, kes ei arneda ennast pidevalt ega panusta enda teadmistesse.

Mille poolest erineb maakleri kutseõpe ja kutseliseks maakleriks saamiseks läbitav õpe sellest õppest, mida on vaja läbida saamaks oma nime juurde tähist MRICS?

MRICS on täna kinnisvaravahenduses vähelevinud, pigem on see kasutuses hindamise valdkonnas. RICSi (Royal Institution of Chartered Surveyors) näol on tegemist Suurbritannia poolt välja antava tunnustusega, mis on Eestis veel üsna vähe levinud. Tunnustuse saamine eeldab teatud haridustaset, töökogemust ja muud sõltuvalt kinnisvaraalasest erialast. Eksamil kontrollitakse teadmisi vastavalt RICSi standarditele. Kogu tegevus toimub inglise keeles ja ei kontrollita otseselt Eesti seaduste tundmist. Meie kutseõpe lähtub aga eelkõige Eesti seadustest ja kutseeksamil kontrollitakse nende tundmist.

Milline on Teie isiklik nägemus kinnisvaraturu korrastamisest?

Kinnisvaraturu korrastamiseks oleks vajalik vastu võtta kinnisvaramaakleri tööd reguleeriv seadus. Täna seda kahjuks ei ole ja seetõttu on Eesti Kinnisvaramaaklerite Koda püüdnud seadustest tulenevat tühimikku täita. Koda on vastu võtnud Heade Tavade Koodeksi, tegeleme juba 15 aastat kutseandmisega, töötasime välja kinnisvaramaakleri kutsetunnistuse ning tõlkisime eesti keelde 2010. aastal Euroopa Liidus vastu võetud maakleriteenuse standardi. Kõikidest nendest dokumentidest peaks teenust osutavad maaklerid oma tegevuses kinni pidama. Praegu tegeleme aktiivselt tarbijate teadlikuse tõstmisega. Oleme loonud kinnisvaramaaklerite registri, kus kõigil teenust osutavatel maakleritel tuleks end registreerida. Ühtlasi kinnitavad maaklerid end registrisse kirja pannes, et nad järgivad maakleritöö norme ning ühtlasi alluvad koja järelevalvele.

Loe maaklerite kutseõppest lähemalt SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474