Autor: Tõnu Toompark • 25. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: korteritetehingute arv ja hinnad on tugevas tõusus

Tehingud uute korteritega tõstavad keskmist hinda.
Foto: Pixabay
2017 esimeses kvartalis tehti Tallinnas maa-ameti andmetel 2450 korteritehingut keskmise hinnaga 1728 €/m². Aastaga suurenes tehingute arv 19% ja keskmine hind 11,1%.

Selliseid kasvunumbreid tuleb pidada mitte suureks, vaid isegi väga suureks. Arvestades nõudlust ehk seda, et nii koduostjad kui ka üüriinvestorid on aktiivsed, võib prognoosida tehingute arvu jätkuvat kasvu. Samuti on uusarenduste turg aktiivne ja uusi kortereid valmib projekt projekti järel. Seegi on tegur, mis hoiab tehingute arvu kõrgel.

Sellises olukorras, kus uusi ehk keskmisest kallimaid kortereid järjest peale tuleb, ei ole kuidagi loogiline, et statistiline keskmine hind peaks langema. Iseasi on muidugi, kas ja millises tempos muutub kinnisvara väärtus ehk millist hinda tuleb samasuguse vara eest praegu maksta möödunud aastaga võrreldes. Vara väärtus on kerkinud, kuid seda märksa aeglasemalt, kui on muutunud korterite vanuselisest struktuurist sõltuvad tehingutehinnad.

Korterite väärtus on aastataguse ajaga võrreldes hinnanguliselt kerkinud mõõduka 3-5%.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474