19. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutused nii vanade kui ka uute hoonete tuleohutuses

Uued nõuded reguleerivad muu hulgas päästetöötajate ligipääsu hoonele ja sissepääsu hoonetesse. Nendele peavad vastama alates 2018. aasta aprillist nii olemasolevad kui ka ehitatavad hooned.
Foto: Arno Mikkor
Märtsi lõpus allkirjastas siseminister Andres Anvelt ehituslike tuleohutusnõuete määruse, mis toob kaasa uusi tuleohutusnõudeid, kuna ehitusvaldkond on viimase kümnendi jooksul oluliselt edasi arenenud.

Ka tuleohutusnõuded peavad muutustega kaasas käima. Peamiselt sisaldab määrus nõudeid uutele ja rekonstrueeritavatele hoonetele, kuid esitab ka tagasiulatuvaid nõudeid olemasolevatele hoonetele.

Vaata 24. mail 2017 toimuva tuleohutuskonverentsi kava SIIT.

Seega kehtivad määruse nõuded täies ulatuses üksnes uutele ja ümberehitatavatele ehitistele. Olemasolevatele hoonetele laienevad tagasiulatuvalt ainult evakuatsiooni ja päästemeeskondade ohutusega seonduvad nõuded. Kõigi muude nõuete lõikes peab olemasolev ehitis vastama ehitamise ajal kehtinud nõuetele.

Evakuatsiooninõuete tagasiulatuv mõju tähendab, et kinnisvaraarendajad, ehitajad, omanikud ja haldajad peaksid üle vaatama, kas olemasolevad ehitised vastavad uutele nõuetele, mis reguleerivad evakuatsiooniteede ja -pääsude mõõtmeid, arvu, pikkust, ukse avamisseadmeid jms. Lisaks on vaja üle vaadata evakuatsiooniga seotud paigaldised. Näiteks tuleb kortermajades varustada trepikojad evakuatsioonivalgustusega, et ohutu liikumine oleks teatud aja jooksul tänu akutoitele tagatud ka elektrikatkestuse ajal, rääkisid päästeameti ehituskontrolli teenuse ekspert Margus Piik ja tuleohutuse kontrolli teenuse ekspert Tagne Tähe.

Kui evakuatsiooniga seotud nõuded jõustusid koos määrusega, siis päästemeeskonna ohutust tagavad nõuded hakkavad kõigile hoonetele kehtima 2018. aasta 1. aprillist. Need reguleerivad päästemeeskonna juurdepääsu hoonetele ning hoonesse sissepääsu, päästemeeskonna infopunkti rajamist ja operatiivkaardi koostamist.

Infopunkti rajamise ja päästeinfoga varustamise nõue on täiesti uus. Infopunkt tuleb luua kõikidesse hoonetesse, kus kasutatakse automaatseid või automaatselt adresseeritud tulekahjusignalisatsioonisüsteeme. Olemasolevatele hoonetele on uus ka operatiivkaardi koostamise ja jooksva uuendamise kohustus. Hoone omanik peab operatiivkaardi kooskõlastama päästeametiga.

Päästemeeskonna juurdepääsuteede ja hoonesse sissepääsu nõuded ei ole uued, kuid neid täpsustati. Päästjad ei saa sageli põlevate hoonete juurde kas aedade, tõkkepuude või autoparklate tõttu.

Üheks täiesti uueks ja vaid uutele ehitistele kehtivaks nõudeks on nõue tuletõkkeuste suitsutihedusele. See lisandus, kuna suits raskendab evakueerumist ja päästemeeskonna tegutsemist.

Teise uuendusena saab välja tuua tuletundlikkuse nõude kaablitele ja torude isolatsioonimaterjalidele. Elektrist põhjustatud tulekahjud on Eestis tulekahjupõhjustena esikolmikus. Odavamad kaablid ja isolatsioonimaterjalid tekitavad rohkelt mürgiseid põlemisgaase ja karmimad nõuded aitavad tule ning suitsu levikut piirata.

Artikkel ilmus 2017. aasta maikuu Kinnisvaras (vt SIIT). Kõiki Äripäeva Kinnisvara eriväljaandeid saad lugeda SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474