20. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaitsealused eluhooned topelttähelepanu all

Puitmajad Paide kesklinnas
Foto: Maris Ojasuu
Tänavu veebruaris alustasid päästeamet ja muinsuskaitseamet kaitsealuste eluhoonete külastamisel tuleohutusalast koostööd, mis sai alguse Järvamaal ning jätkus Saaremaal. Samasugused ühiskülastused võeti plaani ka Lääne-Virumaal.

Muinsuskaitseameti andmetel on päästjad juba mitmeid aastaid viinud läbi kodunõustamisi, mille käigus räägitakse kinnisvara kasutajatele kütte- ja elektrisüsteemidest ning vajadusel juhitakse tähelepanu võimalikele ohuallikatele. Nõustamistele on varem selliseid partnereid kaasatud, kes tegelevad inimeste elu ja vara kaitsmisega. Muinsuskaitseamet soovib vältida olukordi, kus tulekahju tõttu hävinevad ajalooliselt olulised hooned. Ühtlasi tahetakse vältida juhtumeid, kus vajalikud tööd jäävad tegemata pigem kas negatiivsest eelhoiakust või inimeste teadmatusest kaitse all olevatele hoonetele kehtivate tavapärasest detailsemate nõuete kohta.

Lääne päästekeskuse ohutusbüroo juhtaja Indrek Laanepõld ütles ametite ühisvisiitide käivitumisel, et tulu mõlemapoolne ja kindlasti kõige suurem kaitse all olevate hoonete elanikele. „Kui koostöös suudetakse ennetada kasvõi üks tulekahju ja nii inimelu kui ka hoone säilimine, on see ühine tegutsemine oma eesmärgi täitnud,“ kommenteeris ta.

“Koostöö Järvamaal ei ole ühekordne projekt, vaid kodukülastused kaitse all olevatesse hoonetesse toimuvad seal nüüd muinsuskaitseametil ning päästeametil ühiselt. Sellist koostööd ongi vaja teha igal pool, sest külastustel käsitletavad teemad ja probleemid on väga sarnased ning selliselt saab mälestise omanik ühe külastuse käigus hoopis rohkem ja mitmekülgsemat infot,” selgitas kinnisvarauudised.ee-le muinsuskaitseameti avalike suhete nõunik Madle Lippus.

Muinsuskaitseameti esmane sõnum kinnisvaraomanikele ja kasutajatele on, et tuleb järgida kõiki tuleohutusnõudeid ning iga konkreetse hoone puhul läbi mõelda võimalikud ohuolukorrad ja käitumine nende puhul.

Tuleohutuse kohta mälestistes ja vanades hoonetes on muinsuskaitseamet koostanud infolehe, mis on kättesaadav ameti kodulehelt (vt SIIT). Infolehte saab paberkujul soetada muinsuskaitseameti kontorist Pikk 2, Tallinn, samuti ameti halduspartnerite (vt SIIT) ning maakonnainspektorite käest.

Muinsuskaitseamet töötas ssiseministri määrusest lähtuvalt välja operatiivkaardi ja riskianalüüsi põhja, mida mõned mälestise omanikud on juba ka n-ö vabatahtlikult täitnud. Mõlemad dokumendid on mõeldud nii neile hoonetele, mis ise on mälestised või kus asuvad mälestised. Näiteks palvelate puhul ei ole hooned sageli ise mälestisena arvel, kuid neis asub palju kunstimälestisi.

Operatiivkaardi ja riskianalüüsi põhja eesmärk on aidata mälestiste omanikul täpsemalt kaardistada hoones asuvad kultuuripärandina väärtuslikud esemed ning nende evakueerimine ohuolukorras. Samuti aitavad dokumendipõhjad läbi mõelda tõenäolisemad ohuolukorrad, mis võivad konkreetse ehitise puhul kõne alla tulla.

Operatiivkaardi ja riskianalüüsi põhjad leiab muinsuskaitseameti kodulehelt (vt SIIT).

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474