28. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asumiseltsid valmistuvad korteriühistute tulekuks

Tüüpilised väikesed kortermajad Kalamajas vaatega Telliskivi loomelinnakule, kus osades majades ei ole isegi korteriomandeid seatud.
Foto: kinnisvarauudised.ee
Tallinna asumiseltside liit sõlmis koostöökokkuleppe Eesto omanike keskliiduga teavitustööks ja juriidilise abi osutamiseks seoses uue korteriomandi- ja korteriühistuseaduse jõustumisega.

Eesti omanike keskliit (EOKL) ja Tallinna asumiseltside liit sõlmisid koostööleppe eesmärgiga parandada koostööd piirkonnaseltside, teiste vabaühenduste ja kohalike omavalitsuste vahel, teatas omanike keskliit. Koostöö edendamist toetas ka Tallinna linn, mille eelarveline toetus jõuab Asumiseltide liidule omanike keskliidu kaudu.

EOKL esimehe Priidu Pärna sõnul on asumiseltside ja omanike keskliidu eesmärgid sarnased, kuna mõlemad seisavad elanike elukeskkonna heaolu eest. Ei ole vahet, kas kogukondlikus tegevuses osalevad üürnikud või omanikud.

Tulemas on mitmed olulised seadusmuudatused nagu uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus, mis hakkab kehtima alates 1. jaanuarist 2018. Kui suurtes korterelamutes on valdavalt korteriühistud loodud, siis just asumiseltside piirkondades on elamuid, kus pole asutatud korteriühistuid ja majade haldamisel ei ole koduomanike huvid piisavalt kaitstud, leiab omanike keskliit. Asumiseltside kaudu soovib EOKL teha elanikkonna seas teavitust ja pakkuda juriidilist abi.

Tallinna asumiseltside liidu juht Peeter Vihma märkis, et nii üürnikud kui omanikud tegutsevad võrdselt heaperemehelikult oma asumielu arendamisel. Neid ühendab kodanikuks olemine, mis seab võrdsed käitumisjuhised kõigile. Seepärast on enesestmõistetav, et asumiseltside aktivistid ja omanikud vahetavad infot ja teevad muul moel koostööd.

Seitse Tallinna seltsi asutasid asumiseltside liidu 2017. aasta kevadel, et asumiseltside tegevust edendada ja ühiseid huvisid kaitsta. EOKL tegutseb alates 1994. aastast, koondab 64 000 kinnisvaraomanikku ning esindab koduomanike huve seadusloomes.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474