3. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rekonstrueeritud majade kulud püsivad samal tasemel

Korda tehtud rõdudega kortermaja Tallinnas Mustamäel
Foto: kinnisvarauudised.ee
Rekonstrueeritud kortermajades püsisid kulud 40% vastanute hinnangul maja renoveerimise eelsel tasemel, näitas Tallinna tehnikaülikooli korraldatud uuring.

Eesti korteriühistute XX foorumil tutvustatakse rekonstrueeritud kortermajade sisekliima ja energiakasutuse uuringut, mille käigus tehti kolme talvekuu vältel soojus- ja elektrienergia monitooring, mõõdeti ventilatsiooni toimivust ja siseõhu temperatuuri ning korraldati elanikele küsitlus rekonstrueerimistööde kohta, avaldas suurfoorumi peakorraldaja, Eesti korteriühistute liit (EKÜL).

"Vaadates uuringu käigus läbi viidud elanike küsitlust, saab öelda, et renoveeritud majade elanikud on tulemusega rahul,” kommenteeris korteriühistute liidu juhatuse liige Urmas Mardi.

“Kulutõusu, mida suurem osa korteriomanikest kõige enam pelgab, renoveeritud majades pole - küsitluste tulemuste alusel hindas 38% vastanutest, et renoveerimise järgselt on nende kulud jäänud renoveerimiseelsele tasemele. Kulude mõningast tõusu tõi välja 27,5% vastanutest, kuid samas kõik nendest lisasid, et kulude tõus ei ole tuntav ning ei kaalu üles renoveerimise tulemusest saadud positiivsust," lisas Mardi.

Rekonstrueeritud kortermajade elanikud rääkisid uurijaile, et nende elukeskkond on paranenud. Peamise näitajana toodi välja hoone välimuse paranemist, värskemat siseõhku ning temperatuuri reguleerimise võimalust enda mugavuse järgi.

"Üle tuhande maja Eestis on tänu riiklikele toetusrahadele kas juba korda saanud või saab korda lähitulevikus. Olulisim küsimus on toetusrahade jätkumine, kuna riiklikul toetusel on majade renoveerimisel oluline roll," märkis korteriühistute liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Foorumil käsitletakse rekonstrueerimise teema kõrval ka eelolevaid seadusemuudatusi ning riigi ja kohalike omavalitsuste ning korteriühistute koostööd.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474