7 veebruar 2018

Ekspert selgitab tarkade majade turvariske

Siiri Antsmäe  Foto: Tõnis Elling, Grant Thornton Rimess

Kutsusime Grant Thornton Balticu Baltikumi riskijuhtimisteenuste valdkonna juhi Siiri Antsmäe tänavusele Äripäeva kinnisvarakonverentsile rääkima, mida tellija, ostja või üürnikuna tarkade majade juures täheele panna ning kontrollida, et vähendada turvariske.

Targa maja lahendused on sageli innovaatilised, ütleb Antsmäe. Iga innovatsiooni juures ja eriti IT-tehniliste lahenduste korral on oluline lahenduse testimine ja talitluspidevuse tagamine, sest tark maja – see on infotehnoloogilised lahendused, mis juhivad meie kodu või kontori valgustust, kütet, signalisatsiooni, suitsu- ja vinguandureid, turvasüsteeme võrgus ning need kõik on hallatavad kas läbi arvuti või nutiseadme.

Äripäeva kinnisvarakonverents 2018

IT-rakenduste arenduse korral peame kõrgeks riskiks sageli, et arendaja on jätnud süsteemi nn „tagaukse“ või süsteemse vea, mille kaudu on võimalik kas süsteemi mõjutada või ära kasutada. Targa maja lahendused on samuti IT-lahendused, mille korral peaks küsima samu küsimusi, mida iga teise IT-süsteemi arendamisel. Samuti tuleb ka siin mõelda targa maja töödeldavate isikuandmete kaitsele. Kuid on ka teisi riske, mis targas majas kontorit või kodu omades tuleb kõigil osapooltel läbi mõelda.

Ettekande raames käsitleme riskiahelat arendaja – ehitaja - kinnisvara hindaja – hoone halduri ja ostja vaatest.

Grant Thornton Balticu Baltikumi riskijuhtimisteenuste valdkonna juhil Siiri Antsmäel on pikaajaline siseauditi juhi kogemus avalikust sektorist ning ta on läbinud siseaudiitorite koolitaja programmi. Siiri on alates 2007. aastast koolitanud nii raamatupidajaid kui ka siseaudiitoreid. Koolitajana on ta koostööd teinud Siseaudiitor.ee, Raamatupidaja.ee, Äripäeva ja paljude teiste koolituste korraldajatega. Siiri sooritas ingliskeelse CGAP eksami 2011. a suvel ning CIA eksami viimase mooduli 2016. a kevadel.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806