Autor: Tõnu Toompark • 13. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: eluasemelaenude käive kasvas aastaga 16%

Eesti panga andmetel oli 2017. aasta lõpu seisuga väljastatud eluasemelaenude tagasimaksmisel olev jääk 7,1 miljardit eurot. Aastaga on laenujääk kasvanud 6,7%.

Uusi eluasemelaene väljastati 2017 neljandas kvartalis 323 miljoni euro eest. See on eelmisest aastast 9,9% võrra rohkem. Kogu 2017. aasta jooksul väljastatud uute eluasemelaenude maht oli 1206 miljonit eurot. Aastaga suurenes eluasemelaenude väljastamine 16,1%.

Eluasemelaenu turgu võib pidada aktiivseks, sest laenude käive ja jääk kasvavad kiiresti. Küll võib laenuturu arenguid pidada mõistlikuks ja ülekuumenemisest ei saa rääkida, sest laenumahud püsivad näiteks kinnisvaratehingute käibe või palkade kogusumma suhtes tasakaalus.

Seega ei toimu ülefinantseerimist, mis leidis aset 2006.-2007. aastal ja millele järgnes hinnabuum. Viimastel aastatel on kinnisvara väärtus küll kerkinud, kuid seda sissetulekute kasvu ja kinnisvaraarenduse sisendhindade kasvu, mitte liigse finantseerimise tõttu.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474