5. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korterite müük tõi Merkole häid tulemusi

Merko ehitusplats
Foto: Andras Kralla
Merko Ehituse 2017. aasta müügitulu kasvas aktiivse korteriehituse toel 317,6 miljoni euroni ja puhaskasum 14,7 miljoni euroni. Müügitulu ületas 300 miljoni euro piiri viimati 10 aastat tagasi.

Kontsern vähendab olematu kasumlikkusega hanketööde mahtu ja maksab aktsionäridele 2018. aastal eelnevate perioodide kasumist dividende 17,7 miljonit eurot ehk 1 euro aktsia kohta.

„Oleme otsustanud Merko Ehituse omakapitali mitte kasvatada, vaid mõõdukalt vähendada, kuna ettevõte on antud turusituatsioonis liiga hästi kapitaliseeritud. Korterite ehituses planeerime investeeringute kasvu 10-12% ja samas vähendame kasumit mittetoovate hanketööde mahtu, mis seovad mõttetult ettevõtte inim- ja finantskapitali,“ kommenteeris dividendipoliitikat Merko Ehituse nõukogu esimees Toomas Annus.

„Kontserni müügitulu suurenes eelkõige tänu viimase kahe aasta jooksul eratellijatega sõlmitud ehituslepingute mahu kasvule,” kommenteeris ASi Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

„Nagu oleme ka varem välja toonud, ei saa me rahule jääda ehituslubade ja planeeringute menetlemise tempoga, mis võimaldaks meil kiiremini turule tuua rohkem arendusprojekte,” avas Trink äri takistavaid asjaolusid. “Nõudlus Merko korterite järele on tugev. Korteriarendus on meie keskne äriliin ja sõltuvalt ehituslubade saamisest planeerime sellesse investeerida ka 2018. aastal enam kui 50 miljonit eurot.“

Merko Ehitus müüs 12 kuuga 392 korterit kogumaksumusega 47,1 miljonit eurot, kui mitte arvestada käibemaksu. 2017. aastal käivitasid Merko ettevõtted ligikaudu 500 uue korteri ehituse ning investeerisid arendustesse ning juba töös olevatesse projektidesse 48 miljonit eurot. Lisaks soetas kontsern 2017. aastal arenduskinnistuid ligi 9 miljoni euro väärtuses.

Kuigi ehitamise sisendhinnad tõusevad ning konkurents kinnisvaraarendajate vahel kasvab, hindab Merko korterituru üldolukorda kõigis Balti riikides heaks. Seetõttu jätkab Merko Ehitus eelkõige kortermajade ehitamise suunal.

Teede- ja insenerrajatiste uute tellimuste maht jäi samas 2017. aastal selgelt alla Merko ootusi, kuna kontsern ei suutnud riigihangetel pakutavate hindadega konkureerida.

Möödunud viimase päeva seisuga ulatus Merko Ehitus kontserni kogu lepingute portfell 344,4 miljoni euroni. Aasta varem samal ajal oli lepingute portfelli maht 269,6 miljonit eurot.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474