2 aprill 2018

Kinnisvara käibe&shymaksustamise praktikum

Tõnis Elling  Foto: raamatupidaja.ee

Teemaveeb raamatupidaja.ee korraldab kinnisvara käibemaksustamise lühikoolituse, kus lahatakse praktilisi küsimusi ning Eesti värskeimat kohtupraktikat kinnisvara käibemaksu vallas.

Käibemaksupraktikumi viib 25. aprillil läbi Leinoneni maksuvaldkonna juht Tõnis Elling, kes käib üle kinnisasjade maksustamise olulisemad mõisted. Ühtlasi annab Elling nõu, kuidas käibemaksukohustuslasest kinnisvaraomanik saab ettevõttele ebameeldivaid maksuüllatusi vältida.

Tasub teada, et kinnisvaratehingute maksustamine käibemaksuga on üks keerulisemaid teemasid, mis maksude ja kinnisvaraga üldse seostub. Reeglina on kinnisvara müük maksuvaba käive, kuid siin on mitu erandit ning eluruumidele ja mitteeluruumidele kehtivad samuti erinevad reeglid.

Näiteks peab teadma, et käibemaksuga maksustatakse uue ehitise, oluliselt parendatud ehitise ja krundi müüki. Kasutatud mitteeluruumi puhul saavad käibemaksukohustuslased valida, kas lisada müügisummale käibemaks või mitte. Kasutatud eluruumi müügi puhul ei ole lubatud käibemaksu lisada, kui eluruumi ei ole oluliselt parendatud. Kui müüakse kinnisvara omavat ettevõtet, ei saa müügisummale käibemaksu lisada, sest ettevõtte müüki ei loeta käibeks.

Käibemaksuseadusse tulevad sel aastal ka olulised kinnisasjade müüki ja maksustamist puudutavad muudatused. Kui riigikogu alates läinud sügisest menetletud eelnõu heaks kiidab, muutub ehitusmaa müügi käibemaksustamine senisest vabatahtlikust tegevusest kohustuslikuks alates 1. oktoobrist.

Uuri kinnisvara käibemaksustamise praktikumi kohta lähemalt SIIT.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806