Arco Vara: arendajad tegid plokktehinguid

mihkel eliste
Kinnisvaraanalüütik Mihkel Eliste

Kui tänavu märtsis müüdud Tallinan korteritest oli ligi 35% uued korterid, siis neist omakorda moodustasid pea 15% seotud isikute vahel ostetud ja müüdud korterid.

Sellise plokktehingu puhul oli tegemist arendajaga, kes tõstis ühe ja sama arendusprojekti korterid ühest juriidilisest kehast teise, kirjutas Arco Vara kinnisvaraanalüütik Mihkel Eliste oma turuülevaates.

Kokku müüdi 2017. aasta märtsis Tallinna linnas 979 korterit ja Eestis 2131 korterit. Arvestamata teadaolevaid mitte-vabaturutehinguid, tehti tänavu märtsis Eestis 12% vähem tehinguid kui aasta tagasi, mida võib siiski endiselt pidada tugevaks languseks.

Uute korterite hinnakasvu on pidurdanud ennekõike kasvanud ehitusaktiivsusest tulenenud pakkumise kasv. Tüüpkorterite nõudlust ning sellest tulenevat hinnarallit on survestanud üürikinnisvarasse investeerimine ning nooremapoolsed tarbijad, kes on moodustamas eraldi leibkondi ning soetamas oma esimest kodu.

Kallinenud korterite ning kehva elamuturu pakkumise kõrval on paralleelselt järjepidevalt kasvanud ridaelamukorterite turg, seda ennekõike Tallinna ja Tartu lähiümbruses. Lähikuudel jätkub ostjaskonna aktiivne siirdumine korteriturult elamu- ja ridaelamuturule.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised