Autor: Tõnu Toompark • 15. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: eluasemelaenude käibekasv võtab hoogu maha

Foto: Pixabay
Eesti panga andmetel oli 2018 esimese kvartali lõpu seisuga tagasimaksmisel olevate eluasemelaenude maht ehk eluasemelaenude jääk 7,2 miljardit eurot. Aastaga on laenujääk kasvanud 6,7%, kuid kasv aeglustub.

Eluasemelaenude käive oli ehk uusi laene väljastati 2018 esimeses kvartalis 276 miljoni euro väärtuses. Ka kasvas eluasemelaenude käive aastaga 6,7%.

Võib öelda, et eluasemelaenude turg on jätkuvalt aktiivne ning laenude käibe ja jäägi kasvu taga on aktiivne kinnisvaraturg. Kinnisvaraturu suurim ja olulisim mõjutaja on omakorda Tallinna uute korterite arendusturg, kus projekte kerkib üksjagu palju.

Laenude jääk kasvab tempokalt, laenude käibekasv võttis 2018. aasta alguses siiski hoo pisut maha. Igal juhul peab mainima, et kinnisvaraturul ei toimu n-ö ülefinantseerimist analoogselt aastatele 2005-2007, mil suur laenukäive tekitas elamispindade hinnamulli. Praegune finantseerimine on tasemel, mis ei ole nõudlusele liigset hoogu andnud ega pannud elamispindade väärtust kasvama keskmise palga kasvust kiiremini.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474