Statistika: eluasemelaenude käibekasv võtab hoogu maha

Foto: Pixabay

Eesti panga andmetel oli 2018 esimese kvartali lõpu seisuga tagasimaksmisel olevate eluasemelaenude maht ehk eluasemelaenude jääk 7,2 miljardit eurot. Aastaga on laenujääk kasvanud 6,7%, kuid kasv aeglustub.

Eluasemelaenude käive oli ehk uusi laene väljastati 2018 esimeses kvartalis 276 miljoni euro väärtuses. Ka kasvas eluasemelaenude käive aastaga 6,7%.

Võib öelda, et eluasemelaenude turg on jätkuvalt aktiivne ning laenude käibe ja jäägi kasvu taga on aktiivne kinnisvaraturg. Kinnisvaraturu suurim ja olulisim mõjutaja on omakorda Tallinna uute korterite arendusturg, kus projekte kerkib üksjagu palju.

Laenude jääk kasvab tempokalt, laenude käibekasv võttis 2018. aasta alguses siiski hoo pisut maha. Igal juhul peab mainima, et kinnisvaraturul ei toimu n-ö ülefinantseerimist analoogselt aastatele 2005-2007, mil suur laenukäive tekitas elamispindade hinnamulli. Praegune finantseerimine on tasemel, mis ei ole nõudlusele liigset hoogu andnud ega pannud elamispindade väärtust kasvama keskmise palga kasvust kiiremini.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806