6. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna geoportaal uuenes

Peatänava teise etapi konkursi võidutöö AUL Vanalinna hoonete mudelite ja aluskaardi hoonete kuubikute põhjal. Koostaja Villem Tomiste.
Foto: Villem Tomiste
Veidi rohkem kui kolm kuud tagasi kõigile avatud Tallinna geoportaal on kiiresti leidnud tee kasutajate töölauale, teatas Tallinna Linnaplaneerimise Amet. Lisaks pidevale andmete uuendamisele lisandus portaali uus rubriik ruumiandmete kasutamise näidetest.

Portaali külastajate arv on alates avamisest tõusnud 11 000 kasutajani. Vaieldamatult populaarseim on olnud trükikaartide sektor. Erinevaid andmefaile on alla laetud üle 400 korra, sagedamini aluskaardi andmestikke. Enim vaadatakse aga linnaosade kaarte.

Portaali ingliskeelne versioon tõmbab ligi uudistajaid ka paljudest välisriikidest, sh nii Soomest, Venemaalt, Saksamaalt, USAst, Lätist, Itaaliast, Austraaliast.

Tallinna ruumiandmeid on kasutatud erinevatel otstarvetel. Näiteks on neid kasutanud arhitektuuribürood olemasolevate hoonete ja tänavate valgustus- ja renoveerimislahenduste kavandamisel, aga ka kino Sõprus mudeli valmistamisel filmi "Seltsimees laps" võteteks. Eesti Kaitsevägi valmistas Vabaduse väljaku hoonete mudelite abil ette Eesti vabariigi 99. aastapäeva paraadi. 

„Avaandmed on järjest enam populaarsust võitev teema meie valdkonnas,“ sõnas tegevust kureeriv geoinformaatika ja kartograafia osakonna juhataja Ave Kargaja.

Lisandusid värsked kaardid

„Valminud on Lasnamäe ja Kesklinna piirkonna kaardiuuendus, mis aluskaardiväljavõtetes olemas. Samuti on kaartide loetellu lisandunud Keskkonnaameti Tallinna rohealade voldik ning Transpordiameti parkimistsoonide kaart. Lisandusi tuleb aja jooksul kindlasti veel," ütles Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja Ignar Fjuk. 

„Tallinna geoportaal, nagu Tallinn isegi, ei saa kunagi lõplikult valmis. Uuendame jooksvalt lehelt kättesaadavaid andmeid ning lisame värskeid kaarte ja rakendusi. 

Geoportaali loojad julgustavad lehe külastajaid saatma näiteid, kuidas andmeid on kasutatud, ning ootusi ja ettepanekuid, mida geoportaalist tulevikus leida soovitakse. 

1. juulist avas oma ruumiandmed avalikkusele ka Maa-amet, kelle kodulehelt saab nüüd alla laadida nii Eesti topograafia andmekogu ruumiandmeid, katastriüksuste ja kitsenduste kaardi andmeid kui palju muudki. Samuti on äsja valminud ja avalikkusele kättesaadavaks tehtud Maa-ameti selle aasta ortofotod.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474