Autor: kinnisvarauudised.ee • 2. november 2018

Habal: aasta kinnisvaratäht on Tartu

Autor: Raul Mee
Tänavuse aasta kinnisvaratäht Tartu linn on mõnevõrra teenimatult jäänud Tallinna varju. Korteritehingute arv on aasta esimese kümne kuuga mullusega võrreldes suurenenud Tartus 278 võrra ehk 100 võrra enam kui Tallinnas, tehingute mediaanhind aga 8,9%, kirjutab Uus Maa kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal ettevõtte blogis.

Kuna kaks eelmist aastat on Tartus olnud pigem letargilised, on tänavune aasta võimendunud seetõttu eriti ilmekalt.

Võrreldes Tallinnaga on Tartu oma meeleoludelt nagu pealinn kolm-neli aastat tagasi: arendused on reeglina väikesed (keskmine 2018. aastal ehitusloa saanud korterelamu korterite arv on 12), arendajad enesekindlamad -- näiteks on ehitusloa saanud korterelamute korterite arv enam kui 200 võrra suurem kui möödunud aasta jooksul kokku (Tallinnas samal ajal -1000) – ning bürokraatia paindlikum.

Oktoobris sõlmiti Tartus aasta rekordina 213 tehingut, mediaanhind jäi aga vaid alla jaanuari tulemusele ning oli 1459 eurot ruutmeeter.

Samuti on tõusuteel ka Pärnu turg, ehkki väikeste uusarendusmahtude tõttu ei jaotu nende tehingud ühtlaselt aasta peale laiali, mistõttu on näiteks selle aasta esimese kümne kuuga sõlmitud peaaegu 100 tehingut vähem kui mullu, ehkki tehingute mediaanhind on samal ajal suurenenud 7,9%. Suuremad mahud realiseeruvad tõenäoliselt järgmisel aastal, mistõttu on tehingute mõttes tänavune aasta mõnes mõttes vaheaasta.

Oktoobris sõlmiti Pärnus 63 tehingut ning nende mediaanhind oli aasta madalaim, vaid 975 eurot ruutmeeter.

Loe pikemalt Uus Maa blogist.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474