Autor: Kristi Kool • 4. märts 2019

Indrek Peedo: ostjat esindavale maaklerile maksku ostja

LVM Kinnisvara Tallinna kontori juhataja maakler Indrek Peedo peab tasulist ostuteenust mõistlikuks, kuid ta leiab, et vastutada saab maakler siiski vaid nende objektide eest, mida ta ise esindab. „Koguturult otsimise ostuteenus pole professionaalne,“ ütleb Peedo kommentaariks artiklile „Miks maksta maaklerile ostuteenuse eest“.

Indrek Peedo
Autor: Terje Lepp

„Kui maakler hakkab oma kinnisvaraostust huvitatud kliendile sobivat objekti otsima, siis ta helistab neile maakleritele, kellel on midagi müüa. Kui müüja maakler saab teada, et huviline on olemas, on ta sageli nõus jagama vahendustasu ja isegi veenma müüjat hinda alla laskma, sest ostuklient on olemas. Meie LVM Kinnisvaras sellisel kujul koostööd ei tee, meie leiame, et ostja toonud maakler peaks saama tasu ostja käest, keda ta esindab, sest meil on kaks eraldi huvi – ostja tahab leida kinnisvara võimalikult odavalt, aga müüja maakler peaks kaitsma jällegi oma kliendi huvi müüa võimalikult kallilt.

Kui meie oma büroos ostuklienti esindame, siis klient maksab või teine võimalus on näiteks koduvahetus. Kui klient meie kaudu oma kinnisvara müüb, siis ma selle raames aitan juba ka ostu puhul, sel juhul eraldi tasu ei võeta.

Meie kinnisvarabüroo leiab ostukliendile sobivad pakkumised kas oma portfellist või siis hakkame otsima – kuulutan sotsiaalmeedias, portaalides jne, et otsin kliendile konkreetset kinnisvara. Kui midagi laekub, siis ma saan võtta selle müüki ja teha kliendile pakkumise. Mina maaklerina ei otsi kogu turult teiste büroode ja esindajate objekte, parem kui need oleks mul endal müügis. Koguturult otsimise ostuteenus pole professionaalne, kuna teenust osutav maakler ei kontrolli sellise hulga objektide tausta.

Kui osutada ostuteenust peab maakler kontrollima kinnistusraamatut, ühistut, korteri arveid, hüpoteeke, tehtud töid ühistus, Ehitisregistri andmeid jne. Ehk, kui sa lihtsalt võtad päevas 10 pakkumist teistelt maakleritelt, siis pead olema 100% kindel, et neil on õige info. Minu kogemus ütleb, et 90% maakleritest ei vii ennast kinnisvaraga kurssi ja pakutakse huupi.“

Kinnisvarauudised kirjutas BrokerStreet büroo kinnisvarakonsultant Maria Kristina Sarapiku teenusevormist, kus klient sõlmib maakleriga ostuesinduslepingu. "See tähendab, et kinnisvara soetada sooviv klient tellib maaklerilt teenuse ja eesmärk on leida talle meeldivaim ja soodsaim objekt kogu turult,“ kinnitab Maria Kristina Sarapik.

Loe lähemalt SIIT

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474