Autor: kinnisvarauudised.ee • 19. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsiamet uurib KV ja City24 tegevust

Konkurentsiamet alustas järelevalvemenetlust Postimehe Gruppi kuuluvate kinnisvarabüroode KV ja City24 tegevuse uurimiseks, et selgitada välja, kas erinevate ettevõtete kaudu ühele omanikule kuuluvad portaalid on kuritarvitanud monopoolset seisundit, tõstes hindu ja luues takistusi klientide vabal liikumisel.
Konkurentsiamet
Foto: Google Maps

Eesti juhtivad kinnisvarabürood Pindi Kinnisvara, Uus Maa, Domus Kinnisvara, CKE Kinnisvara ning väiksemaid kinnisvarabüroosid esindav Vesper Kinnisvara esitasid jaanuaris Konkurentsiametile taotluse algatada Eesti Meedia gruppi kuuluvate kinnisvaraportaalide KV ja City24 taga peituvate ettevõtete AS Kinnisvaraportaal ja OÜ AllePal suhtes järelevalvemenetlust. Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul tõstsid kv.ee ja city24.ee kinnisvarakuulutuste avaldamise hindu lühikese aja jooksul ligikaudu 4 korda, kusjuures hinnad hakkasid tõusma niipea, kui Postimees Grupp (endine Eesti Meedia) omandas mõlemas firmas 100-protsendilise osaluse.

Konkurentsiamet alustas märtsis KV ja City24 osas uurimist, et anda portaale opereerivate ettevõtete tegevusele õiguslik hinnang ja selgitada välja, kas ettevõtted on kuritarvitanud oma turgu valitsevat seisundit.

Konkurentsiametile saadetud taotluses paluvad kinnisvarafirmad tuvastada konkurentsiseaduse rikkumised ning kohustada portaalide omanikfirmasid lõpetama turgu valitseva seisundi kuritarvitamine ja kõrvaldada kuritarvitamisest tekkinud tagajärjed.

Konkurentsiametist kinnitati Kinnisvarauudistele, et taotlus on menetlusse võetud ning amet küsinud portaalidelt selgitusi, kuid rohkem hetkel kommenteerida ei ole võimalik.

Kinnisvarabürood juhivad oma avalduses veel tähelepanu asjaolule, et turgu valitsevas seisundis olevad portaalid takistavad lisaks hinnatõusule ka klientide vaba liikumist turul. Väikebüroode esindaja Kristi Joosu Vesper Kinnisvarast selgitas, et monopol aheldab väiksemad kinnisvarabürood enda külge, seades väiketegijatele koormavaid tasusid ja ebamugavusi kuulutuste sisestamisel ja haldamisel.

"Meil ja paljudel teistel klientidel on väga keeruline partnerit vahetada, sest turgu valitsevad portaalid seavad takistusi kuulutuste sisestamisel XML-feedi kaudu. Sisuliselt tähendab see seda, et kui City24 ja KV-sse saab kuulutuse sisestada üheaegselt, siis konkureerivasse portaali sisestamine on keelatud ning eraldi sisestamiseks peame büroos tegema väga palju lisatööd," kinnitab ta.

Täna kirjutas Äripäev, et Margus Linnamäe pannud mõlemad Postimees Grupi kinnisvarakuulutuste portaalid müüki.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474