Autor: Tõnu Toompark • 19. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: 2018. a valmis enam neljatoalisi eluruume

2018. a sai Eestis statistikaameti andmetel kasutusloa kokku 6472 eluruumi. Aastataguse ajaga võrreldes suurenes valminud ehk kasutusloa saanud eluruumide arv 10% võrra. Viimase viie aasta jooksul on eluruumide valmimine soodsate turutingimuste abil hooga kasvanud.
Eestimaalased eelistavad suuremaid elupindu
Foto: Pixabay

Valminud eluruumide arvust suurim osakaal on 4-toalistel eluruumidel. Neid oli 2018. a valminud eluruumidest 29%. 4-toaliste eluruumide suur osakaal on ühest küljest märk jõukuse kasvust Eestis. Teisalt viitab suuremate eluruumide valmimise suurem osakaal enamate ühepereelamute, paarismajade ja ridaelamute valmimisele.

Jätkuvalt on suur osakaal 2-toalistel eluruumidel. 2-toalisi eluruume valmis 2018. a 28% kogu eluruumide arvust. 2-toaline eluruum on likviidne kaup, mis sobib hästi nii koduostjale kui näiteks ka üüriinvestorile.

Üllatavalt on kogu valminud eluruumide arvu kasvu juures 2018. a valminud aastatagusest 5% vähem 1-toalisi eluruume. Ühetoaliste korterite osakaal kogu valminud eluruumide arvust oli 2018. aastal 5%.

Ühetoaliste eluruumide vähemat valmimist saab põhjendada näiteks Tallinna parkimisnormidega, mille tõttu on väikeste korterite ehitamine oluliselt piiratud. Teisalt on turul pakkumises mikrokorterid, mis on valdavalt mitteeluruumid ning seetõttu ei ole siinses statistikas kajastatud. Mikrokorterid konkureerivad 1-toaliste korteritega ja täidavad sama nõudluse nišši.

Foto: ADAUR.EE
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474