Autor: Kristel Härma • 28. märts 2019

Kerkinud intress peletab ettevõtted pangalaenust eemale

Viie aasta tippu tõusnud intressid on ettevõtete laenamist tagasi tõmmanud. Kinnisvaraarendaja Metro Capitali juht Ain Kivisaar tõdes, et pärast laenupakkumiste nägemist otsustasid nad projekti ehitamisega alustada ettevõtte enda raha eest.

"Intressid on kohati tõusnud paarikümne protsendi võrra," kinnitab Metro Capitali juht Ain Kivisaar
Autor: Andras Kralla

Kivisaare sõnul tegi ettevõte hiljuti kõigile Eestis tegutsevatele pankadele ringi peale, et uurida laenuvõimalusi oma Toom-Kuninga arenduse jaoks.

Ain Kivisaare sõnul on pangad kindlasti väga valivad. Kuna ettevõte on tema sõnul väärika ajalooga kinnisvaraarendaja ja pankadele hea klient, tahtsid pakkumise teha mitu panka, aga intressitase oli selgelt tõusnud. Kivisaar märkis, et kuna nad võtavad arendusprojektide jaoks laenu tihti, tundub talle sarnaste projektidega võrreldes, et intressitase on tõusnud kohati paarikümne protsendi võtta.

"Kinnisvaraarenduses on intressid selgelt üle 3 protsendi. Nad on ka varem olnud üle, aga nüüd on need veel tugevamalt üle, pigem seal 5 protsendi kandis," rääkis Kivisaar ja lisas, et kuna kinnisvaraarenduse laenud on lühiajalised ja võetakse tavaliselt aastaks kuni pooleteiseks, ongi need tavaliselt veidi suurema marginaaliga.

MILLISED ON PANGA SEISUKOHAD ÄRIKINNISVARASSE INVESTEERIMISEL?

Sellel teemal astub üles 17. aprillil toimuvad konverentsil "Ärikinnisvarasse investeerimine" SEB juhatuse liige ja ettevõtete panganduse valdkonna juht Artjom Sokolov.

Tule kuulama! Ülejäänud programm koos esinejatega ja registreerimisvorm asuvad SIIN

Ülemiste Cityt arendava Mainor Ülemiste juht Margus Nõlvak tõdes, et pangad on hakanud valima, kellele laenu annavad, ja riskantsematele klientidele antakse laenu suurema marginaaliga.

Mainor Ülemiste laenas eelmisel aastal SEB pangalt laenu ligi 40 miljonit eurot. Nõlvaku sõnul olid nemad kui suur ja stabiilne klient pankadele atraktiivne, kuid siiski andis tunda pangaturu vähenenud konkurents, sest panku, kes annaksid nii suurt laenu, palju ei ole.

Loe ka teiste ettevõtjate kogemusi ning pankade kommentaare Äripäevast

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474