Autor: kinnisvarauudised.ee • 11. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riia büroohoonete turg on teistele Balti riikidele järele jõudmas

Pikka aega paigal tammunud Riia büroohoonete turg on hakanud positiivses suunas arenema. Läti pealinn on järele jõudmas naaberriikide Vilniuse ja Tallinna turgudele ja see suurendab Balti regiooni üldist atraktiivsust.
Uued büroohooned kerkivad Riia kaasaegseimasse linnakusse Jauna Teika
Foto: Jauna Teika

Rahvusvahelise kinnisvara nõustamisfirma Newseci analüütiku Gintaras Toločka tähelepanekute põhjal on Riia turul potsentsiaali tõusta samale tasemele, kuhu teised Balti pealinnad jõudsid 3-5 aastat tagasi, kui kaasaegsete kontorite kasvav areng tõmbas rahvusvaheliste ettevõtete tähelepanu.

„Viimase viie aasta jooksul on kaasaegse kontorituru kiire kasv Baltimaade pealinnades Tallinnas ja Vilniuses varjutanud Riia, kuid alates 2018. aastast on ka Läti pealinnas taastumine tunda. Praegu ehitatavates kaasaegsetes büroohoonetes on kokku 62 000 ruutmeetrit kontoripinda, kolmandik sellest A-klassi hoonetes,“ kinnitas Toločka.

Nüüdseks on Läti pealinn Baltikumi tänapäevaste büroopindade kogumahu poolest suuruselt teine, järgnedes Tallinnale, kus kokku 770 000 ruutmeetrit. Riia tulemus jääb 650 000 ruutmeetri juurde, samal ajal kui Vilniuses on nüüdisaegsete büroode kogupakkumine 635 000 m2.

Samas on Riias kõige vähem kaasaegset büroopinda inimese kohta - 1,0 ruutmeetrit. Vilniuses ja Tallinnas on näitajaid elaniku kohta vastavalt 1,2 ja 1,7 ruutmeetrit.

Vakants jääb Riia bürookinnisvaraturul 6% juurde, mis sarnaneb Tallinnaga, kus vaba kaasaegse kontoripinna osakaal on 5,5 protsenti. „See on hea näitaja ning positiivne uudis üürnikele, kes võivad eeldada, et üürihind jääb lähiaastatel samale tasemele,” ütles ekspert.

Riia turg elavnes 2018. aastal

Riia bürookinnisvara turg hakkas paranemise märke näitama 2018. Aastal kui Läti aredajad hakkasid lõpuks aktiivsemalt investeerima varemplaneeritud projektidesse.

Ühtlasi sisenes turule mitmeid Leedu investoreid ja arendajaid nagu Lords LB Asset Management UAB, M.M.M. projektai, Capitalica Asset Management ja teised. Leedu kinnisvaraärimehed on ostnud Riias kokku krunte plaaniga rajada tuhandeid ruutmeetreid uut büroopinda.

Eeliseks taskukohased rendihinnad

„Riia kaasaegsete büroode arendamise kasvav aktiivsus suurendab ka Balti regiooni atraktiivsust rahvusvaheliste üürnike seas, kuna ettevõtetel on nüüd lisaks Tallinnale ja Vilniusele võimalik valida ka Riia, kus praegu konkurentsivõimelisemad rendihinnad, ”märkis Toločka.

Riia kõrgeimate A-klassi kontorite keskmine rendihind on 15,5 eurot ruutmeetri kohta, seega madalam kui Vilniuses, kus ruutmeeter maksab 16 eurot. Eestis on keskmine ruutmeetri hind praegu kõrgeim - 17,0 eurot ja rohkem.

Newseci analüütikud avaldavad lootust, et ärganud Riia ärikinnisvaraturg liigub sarnaselt naabritele ja pakub uusimaid projekte konkurentsivõimelise hinnaga.

„Rahvusvahelistel üürnikel on tööruumidele kõrged nõuded, eeldatakse, et hooned on kaasaegsed ja keskkonnasõbralikud. Klientide ootused suunavad arendajaid kasutama parimaid tavasid BREEAM või LEED rahvusvaheliste standardite rakendamisel. Nii tekib Balti riikidesse üha enam kinnisvaraprojekte, mis on sertifitseeritud kõrgeimate standarditega," ütles analüütik.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474